Robotje Marv moet kind met kanker bij gaan staan

Het Amsterdamse Centrum Wiskunde & Informatica (CWI) werkt samen met het AMC en de TU Delft aan een software waarmee robotjes ingezet kunnen worden als maatjes voor kinderen op de oncologie afdeling van het AMC.

David van Unen
Hoofdonderzoeker Peter Bosman naast Marv Beeld Marieke de Lorijn / Marsprine
Hoofdonderzoeker Peter Bosman naast MarvBeeld Marieke de Lorijn / Marsprine

De robot, hij heet Marv, is een vrij gangbaar prototype en stond al even bij onderzoeker Peter Bosman op kantoor. In de zomer van 2015 rees bij CWI het idee er 'meer' mee te doen. Het CWI en AMC hadden toentertijd al een aantal gezamenlijke projecten lopen. Bij een bespreking daarvan kwam Marv ter sprake.

Nu nog vrij kaal
"Al brainstormend kwamen we toen op het idee te proberen de robot in te zetten op de afdeling kinderoncologie en te kijken of we daar iets vernieuwends zouden kunnen doen," zegt Bosman. "Marv is nu nog een vrij kale robot met standaardsoftware, de vraag is of je er iets intelligents mee kunt doen."

Technologiestichting STW kende vorige zomer de benodigde subsidie toe waardoor het CWI een onderzoeksteam samen kon stellen dat nu van start gaat. Bosman en zijn team gaan zich bezighouden met de zogeheten 'machine learning'. De spraak- en gezichtsherkenning dus.

"De bedoeling is dat de robot straks aan de reactie van een kind blijdschap of juist verdriet kan herkennen, en daar dan op inspeelt." Aan de TU Delft wordt tegelijkertijd gewerkt aan manieren waarop de robot aangeleerd kan worden de emoties van een kind om te zetten in handelingen. Bijvoorbeeld het vertellen van een verhaaltje. De eerste 'field tests', die Bosman over een maand of negen hoopt te kunnen doen, beginnen met die verhalen. Daarmee wordt Marvin de komende tijd 'gevuld'.

AMC
"De eerste tests zullen bestaan uit kinderen laten aangeven wat voor verhalen ze willen horen: vrolijk of misschien iets anders. En dan kijken we natuurlijk ook of het verhaaltje in de smaak valt. Daarmee houdt het AMC zich bezig tijdens het onderzoek, of de techniek aansluit bij wat kinderen willen."

De robot moet op termijn een vriendje kunnen zijn voor kinderen op momenten dat ouders er niet kunnen zijn. Bijvoorbeeld tijdens een behandeling waarbij stralingsgevaar optreedt. Over een jaar of twee moet de robot vervolgens nog meer kunnen. "Echt adequaat reageren, een band opbouwen met kinderen. Ze hoeven hem straks echt niet alleen met behandelkamers te associeren. Ook met leuke dingen. Hij kan afleiding bieden."

De hoop is dat Marv, als het onderzoek voorspoedig verloopt, over een jaar of vijf ingezet zou kunnen worden in ziekenhuizen. De eerste gegadigden zouden dan het AMC en het in kinderoncologie gespecialiseerde Prinses Máxima Centrum in Utrecht zijn. "We willen er het liefst nog een stuk of twee bij, zodat we een klein legertje kunnen beginnen."

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden