Robin de Puy wint portretprijs 2019 met foto van Remco Campert

Robin de Puy heeft woensdagavond in Pakhuis De Zwijger de Dutch Photographic Portrait Prize 2019 ontvangen. Haar winnende portret van de 90-jarige Remco Campert viert volgens een vakjury ‘het leven én het werk van de schrijver/dichter en is een waar eerbetoon aan Campert’.

Het winnende portret van Remco Campert. Beeld Robin de Puy
Het winnende portret van Remco Campert.Beeld Robin de Puy

Het winnende portret van Robin de Puy (Oude-Tonge, 1986) bestaat volgens de jury uit twee portretten, een van zijn gezicht – ‘de blik op oneindig, hij lijkt iets te zien waarnaar wij slechts kunnen gissen’ – en een van zijn handen. “Zij geven het portret dynamiek. De ontroerende details van de vrolijke varkentjes op zijn hemd, de knopen op zijn jasje – het portret houdt je blik vast, laat een man zien om te koesteren. Het portret raakt je. Het portret vertelt het hele verhaal van de ouderdom, van de hoogbejaarde kunstenaar die nog altijd dicht en schrijft. Zijn geestelijke kracht straalt van de foto,” aldus de jury met onder anderen Wim van Sinderen (conservator Fotomuseum Den Haag), Bart Rutten (directeur Centraal Museum), fotograaf Koos Breukel en Sarah Mei Herman, de winnaar van vorig jaar.

De Puy ontvangt een geldprijs van 10.000 euro. Haar werk wordt aangekocht door een grote internationale collectie, waarin ook alle winnaars van de voorgaande edities zijn opgenomen. De Puy won de Portrait Prize ook al in 2013, met een portret van collega-fotografe An-Sofie Kesteleyn. Volgens de jury geeft dit aan dat haar werk al jaren een verrassend hoog niveau heeft. De Puy studeerde in 2009 af aan de fotoacademie Rotterdam; met haar afstudeerproject Meisjes in de prostitutie won ze The Photo Academy Award. If this is True, I’ll Never Have to Leave Home Again, het werk dat ze maakte tijdens haar road trip door de Verenigde Staten, werd in 2016 tentoongesteld in het Fotomuseum Den Haag. In 2016 was ze ook Fotograaf des Vaderlands.

Fotografietalent

Deze editie stuurden honderdveertien fotografen een tot drie portretten in, op eigen initiatief of genomineerd door curatoren, museumdirecteuren en beeldredacteuren. De jury stelde uit bijna driehonderd portretten een longlist samen van vijfenvijftig portretten. Daaruit werden vijf portretten op de shortlist geplaatst. De andere genomineerden waren Charlie de Keersmaecker, Barrie Hullegie, Frank Ruiter en Bastiaan Woudt.

Behalve de Dutch Photographic Portrait Prize werd ook een prijs voor fotografietalent uitgereikt: de Rabobank Dutch Photographic Portrait Talent, ter waarde van 2500 euro. Die ging naar Annabel van Royen voor haar serie (Self)Portrait of a Young Girl.

De Dutch Photographic Portrait Prize is in 2010 in het leven geroepen om meer aandacht te vestigen op de brede traditie van Nederlandse portretkunst in de fotografie. Een belangrijk criterium is dat in het portret de kortstondige en bewuste relatie van fotograaf en geportretteerde op een bijzondere manier herkenbaar is. Daarnaast spelen vakmanschap, techniek en compositie een rol bij de beoordeling. Eerdere winnaars zijn Koos Breukel, Stephan Vanfleteren, Gerard Wessel, Annaleen Louwes, Robin de Puy, Sander Troelstra Jitske Schols en Sarah Mei Herman.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden