Roberto Fava verovert Amsterdam met zijn chocopastabars

Als het aan Roberto Fava ligt, wordt Amsterdam een chocoladewalhalla. De Ice Bakery - een hazelnootpastabar - is bezig aan een opmars in de binnenstad. Zaterdag is de vijfde winkel geopend in zeven maanden tijd. 'Als Ferrero meewerkt, kunnen we de naam veranderen in de Nutellabar of Nutelleria.'

Filiaal in de Leidsestraat Beeld Ice Bakery

Torens, piramides en zelfs muren van Nutellapotten: in het nieuwste filiaal van Ice Bakery aan het Rokin willen ze er geen misverstand over laten bestaan. Werkelijk alles in de afhaalsalon - van ijs en crêpes tot macarons en donuts - is gevuld of overgoten met de beroemde chocopasta die bij elke grootgrutter in de schappen ligt.

Het idee komt van de Amsterdamse ondernemer Roberto Fava (46), in samenwerking met horecabedrijf Kiro Holding. 'We wilden een ijssalon openen die het hele jaar door rendabel is. Toen bedacht ik dat je met Nutella hazelnootpasta alle kanten op kunt.'

Franchise-aanvragen
Sinds de eerste vestiging in augustus 2014 opende in de Leidsestraat, zijn het vooral toeristen die de Ice Bakery weten te vinden. 'Ik denk dat nu ongeveer tien procent van onze clientèle Amsterdammer is. We zitten vooral op toplocaties in de binnenstad.'

Maar inmiddels zijn de eerste franchise-aanvragen uit andere stadsdelen binnen. 'Ondernemers in Amstelveen en Buitenveldert hebben interesse getoond om onder onze vlag een Ice Bakery te openen.' Wereldwijd zijn er zelfs al 250 franchiseaanvragen binnengekomen, zegt Fava.

Naam veranderen in Nutellabar
De Amsterdammer hoopt op meer samenwerking en medewerking van het Italiaanse Ferrero, moederbedrijf van Nutella. 'Het liefst zou ik vandaag nog de naam veranderen in de Nutellabar of Nutelleria. Maar Ferrero is heel voorzichtig op dit gebied. Eerder heeft het bedrijf zelf Nutellabars geopend in Italië en Duitsland en die waren niet zo'n groot succes.'

Of Ferrero wat soepeler wordt nu de Ice Bakery goed loopt in Amsterdam, dat durft Fava niet te zeggen. 'Ik schat de kans iets groter dan acht maanden terug, maar je moet niet vergeten dat het bedrijf overladen wordt met aanvragen. Mijn ultieme droom is een licentie krijgen van Ferrero om over de hele wereld van dit soor salons te openen.'

In Amsterdam gaat de expansiedrift gewoon door. In april komt de zesde Ice Bakery in de Oude Doelenstraat en er zijn plannen voor een restaurant. Fava is ook daar nauw bij betrokken. 'Ik kom zelf uit een echte horecafamilie - mijn ouders runden ijssalon Gamba tegenover Tuschinski - en we zijn nu aan het kijken naar de menukaart. Het wordt een soort crêperie waarin we gaan experimenteren met hartig en zoet. Pasta met Nutella, pizza met Nutella. Maar we serveren ook een aantal gangbare gerechten, voor als je echt geen Nutella lust.'

Beeld Ice Bakery
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden