Roberta Alexander op bevrijdingsfeest

AMSTERDAM - Roberta Alexander zingt op 5 mei op het Bevrijdingsfeest aan de Amstel in Amsterdam. Dat heeft het Nationaal Comité 4 en 5 mei maandag laten weten.De Nationale Herdenking op 4 mei begint met een bijeenkomst in de Nieuwe Kerk in Amsterdam. Zoals bekend wordt de lezing in de kerk gehouden door Marga Minco (1920), vooral bekend van haar boek Het Bittere Kruid uit 1957. In haar voordracht Een sprong in de tijd neemt zij haar toehoorders mee naar zaterdag 4 mei 1940, de laatste keer dat zij haar vader vergezelde op zijn weg naar de synagoge. De muziek in de Nieuwe Kerk is dit jaar van Theo Loevendie. Aansluitend is de kranslegging door de koningin op de Dam.

De Nationale Viering van de Bevrijding begint dit jaar in Zuid-Holland. In de cruiseterminal in Rotterdam verzorgt Wim van de Donk, voorzitter van de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid (WRR), dit jaar de 5 meilezing over 'Solidariteit: de ruggengraat van vrijheid'.

Om één uur 's middags ontsteekt premier Jan Peter Balkenende het Bevrijdingsvuur. Hij geeft daarmee het startsein voor de verschillende activiteiten in het land, waaronder de dertien Bevrijdingsfestivals met onder anderen Ferry Corsten, VanVelzen en Pete Philly & Perquisite

De Nationale Viering van de Bevrijding eindigt traditiegetrouw op de Amstel in Amsterdam. Onder leiding van dirigent Hans Leenders verzorgt het Codarts Symfonie Orkest, het studentenorkest van het Rotterdams Conservatorium, het 5 meiconcert. Behalve de internationaal gewaardeerde sopraan Roberta Alexander, Amerikaanse van geboorte maar in ons land woonachtig, treedt daar ook trombonist Jörgen van Rijen als solist op. (ANP)

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden