PlusTen slotte

Robert Sordam (1955 - 2018): pleitbezorger van Surinaamse cultuur

Hij was arbeidspsycholoog van professie, maar ook schrijver, dichter, acteur, musicus en producent. Robert Sordam, afgelopen zondag op 63-jarige leeftijd overleden in Amsterdam, was van heel veel markten thuis, maar op alle markten wapperde ergens wel de Surinaamse vlag.

Patrick Meershoek
Robert Sordam Beeld youtube
Robert SordamBeeld youtube

Sordam was een pleitbezorger van de Surinaamse cultuur. Twee jaar geleden nog verscheen van zijn hand een boek over de Surinaamse muziek in Nederland. Hij was een van de initiatiefnemers van een groots eerbetoon in 2008 aan zanger Lieve Hugo.

Vorig jaar nog maakte Sordam samen met boezemvriend Guilly Koster een theatrale muziekvertelling over hun belevenissen in de Bijlmer van de jaren zeventig, Baarmoeder van beton. De voorstelling was een van de hoogtepunten van het Kwaku Festival.

Sordam en Koster groeiden samen op in de Indische Buurt. Sordam als kind van een Nederlandse moeder en een Surinaamse vader. De twee betrokken in de Bijlmer een gekraakte woning in de flat Gliphoeve. "In Glippie is Robert een echte Surinamer geworden," zegt Koster.

Creatieve duizenpoot
De vrienden stonden aan de wieg van Milestones, een muziekgroep met sociaal engagement. Het doel was om de media kleur te geven. Dat lukt onder meer door de VPRO over te halen het wekelijkse radioprogramma Black Star Liner in de Bijlmer op te nemen.

Sordam en Koster sloten vriendschap voor het leven en werkten samen aan een lange reeks projecten. "Robert was een verstandige man," zegt Koster. "Zijn plannen klopten altijd. Hij had alles vooraf overdacht en zo ging het dan ook. Tegelijkertijd was hij ontzettend creatief."

Sordam verdiende het beleg op zijn brood als arbeidspsycholoog, maar was daarnaast een creatieve duizendpoot. Hij nam platen als onder de artiestennaam Robby Harman. Hij speelde keyboards, en zong in de stijl van Al Jarreau. In 2016 verscheen nog een cd, Harmanized.

Kalm
Twee maanden geleden kreeg Sordam van zijn arts te horen dat hij leed aan alvleesklierkanker in een gevorderd stadium. "Het is allemaal heel snel gegaan," zegt vriendin en cultureel ondernemer Ivette Forster met wie Sordam vaak samenwerkte. "We zijn vreselijk geschrokken."

Sordam, praktiserend boeddhist, bleef bewonderenswaardig kalm. "Hij had er compleet vrede mee. Hij weigerde zelfs morfine. Hij wilde helder op reis naar de andere dimensie, zoals hij dat noemde. En niemand mocht hem zielig vinden."

Koster: "Ik deelde zijn spirituele belangstelling niet, maar op de dag van zijn overlijden hebben we samen zitten chanten. Hij was een fokking held tot op het laatste moment. Hij wilde laten zien: ik heb kanker, maar ik ben er nog steeds."

Robert Sordam zal in de komende dagen in besloten kring worden gecremeerd. Zijn as zal daarna worden uitgestrooid in de Amstel en de Suriname-rivier. Hij laat drie kinderen na.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden