Recensie

Robert Redford heeft in 'All is lost' niets aan charisma ingeboet (****)

De 77-jarige Hollywoodster Robert Redford is volstrekt geloofwaardig in een realistische verbeelding van een nautische nachtmerrie: een solozeiler met een gat in de romp van zijn jacht.

Bart van der Put
Robert Redford Beeld UPI
Robert RedfordBeeld UPI

Als een aardse tegenhanger van 'Gravity' toont 'All is lost' de overlevingsstrijd van een solozeiler die door een gat in de romp van zijn jacht ten dode is opgeschreven. Zijn openingswoorden getuigen van een besef van een naderend einde. Hij begint met 'het spijt me' en eindigt met 'alles is verloren'. Uit zijn trouwring mogen we opmaken dat hij zich tot zijn naasten richt.

Acht dagen eerder zien we de oorzaak: een verloren container vol kinderschoenen boort zich in het jacht terwijl de man ligt te slapen. Wat volgt is een strijd tegen de elementen en de gevolgen van de botsing, tot het moment waarop de man zijn laatste woorden aan flessenpost toevertrouwt. Daarmee is zijn strijd echter nog niet gestreden.

De man, op de aftiteling aangeduid als 'onze man', wordt belichaamd door Robert Redford. De Hollywoodster en pleitbezorger voor de onafhankelijke Amerikaanse film is 77 jaar oud, maar heeft niets aan charisma en mannelijkheid ingeboet. De acteur is volstrekt geloofwaardig in een realistische verbeelding van een nautische nachtmerrie en maakt zijn ontberingen tot de onze. Vandaar: 'onze man'.

Mexicaans zwembad
Regisseur en schrijver J.C. Chandor, die sterk debuteerde met de bankencrisisfilm 'Margin call', nam zijn film voor slechts negen miljoen dollar op. Hij maakte daarbij gebruik van het enorme Mexicaanse zwembad dat James Cameron voor 'Titanic' liet bouwen. Concessies hoefde hij niet te doen. Een zwijgzame Redford, de uitgestrekte oceaan en een beklemmend geluidsdecor waarin de muziek geen sturende rol vervult, dat is 'All is lost'.

Die aanpak laat alle ruimte voor een eigen duiding van de film, die momenten bevat waarin beslommeringen met een existentieel karakter de overhand krijgen, maar ook als metafoor geduid kunnen worden. Een dikke zestig jaar na Ernest Hemingway lopen romantische opvattingen over het ruime sop stuk op een container vol handelswaar. En daarmee is alles verloren.

All is lost
Regie: J.C. Chandor
Met: Robert Redford

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden