Update

Robert Moszkowicz verdacht van oplichting

Tegen voormalig advocaat Robert Moszkowicz (60) is aangifte gedaan van oplichting. Het Openbaar Ministerie (OM) in Amsterdam bevestigt dat het een onderzoek naar hem is begonnen. Er hebben zich al zo'n 20 mensen gemeld die gedupeerd zouden zijn door de telg uit Neerlands beroemdste advocatenfamilie, meldt de raadsman van een aantal van hen.

null Beeld anp
Beeld anp

Robert Moszkowicz behoort tot de bekende advocatenfamilie Moszkowicz. Hij raakte al diverse malen in opspraak en werd in 2006 van het tableau geschrapt wegens onbehoorlijke praktijkvoering. Hij ging daarna verder als juridisch adviseur en hield kantoor in Amsterdam. Zijn jongere broer Bram werd vorig jaar uit het advocatenvak gezet, omdat ook hij zich in zijn praktijk niet aan de regels hield.

Het OM wil nog geen details geven over de verdenking en het onderzoek, dat vandaag bekend raakte via De Telegraaf. 'Het verkeert in een pril stadium', aldus een woordvoerder.

De 'openheid' van het openbaar ministerie over de zaak verbaast advocaat Willem-Jan Tielemans van het Amsterdamse kantoor Blenheim Advocaten. Hij staat een aantal van de 20 tot 25 mensen bij die beweren gedupeerd te zijn door Moszkowicz. 'We zijn al jaren met deze zaak bezig maar brachten er op verzoek van justitie niets over naar buiten omwille van het onderzoek. Nu het openbaar ministerie er iets over zegt, doen wij dat ook,' zo verklaart hij tegenover het AD.

'Torenhoge voorschotnota's'
Volgens hem komen er al jaren klachten binnen van mensen die menen dat Moszkowicz advocaat is en hem om hulp vragen. Ze zouden nauwelijks tot geen rechtsbijstand krijgen maar wel voorschotnota's van duizenden euro's. 'Wie klaagt, ontvangt een specificatie met bedragen die onmogelijk kunnen kloppen voor dergelijke kleine zaken. Zoals bijvoorbeeld 940 minuten voor uitgaande correspondentie,' aldus Tielemans.

De gedupeerden komen volgens hem uit het hele land. Omdat het in zijn ogen 'niet werkt' als ze elk afzonderlijk aangifte doen, fungeert de Amsterdamse advocat als centraal meldpunt. na de klachten te hebben geïnventariseert, stuurt Tielemans ze op verzoek van het openbaar ministerie door naar de politie.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden