Update

Robert M. wil niet naar Pieter Baan Centrum

De rechters die de Amsterdamse zedenzaak behandelen in de extra beveiligde rechtbank in Amsterdam-Osdorp. ANP Beeld
De rechters die de Amsterdamse zedenzaak behandelen in de extra beveiligde rechtbank in Amsterdam-Osdorp. ANP

AMSTERDAM - Robert M., hoofdverdachte in de Amsterdamse zedenzaak, weigert mee te werken aan een psychologisch en psychiatrisch onderzoek in het Pieter Baan Centrum. Dat bleek donderdagmiddag tijdens de regiezitting in de extra beveiligde rechtbank in Amsterdam-Osdorp.

De rechter-commissaris had eerder al besloten dat een onderzoek in het Pieter Baan Centrum nodig is, maar de advocaten van M. zijn in hoger beroep gegaan tegen deze beslissing. De rechtbank moet zich hier nu over buigen en doet op 31 maart uitspraak tijdens een besloten zitting van de raadkamer.

Robert M. heeft inmiddels 85 namen genoemd van kinderen die hij zou hebben misbruikt, meldde het Openbaar Ministerie (OM) donderdag. Het waren volgens de officier van justitie steeds kinderen tussen 0 en 2,5 jaar.

Ruim zestig ouders van slachtoffers hebben intussen aangifte gedaan. Met andere ouders worden intakegesprekken gevoerd, maar in veel gevallen heeft dit nog niet geleid tot een aangifte vanwege privacybelangen. Het OM is van plan Robert M. voor alle zaken te vervolgen en geen selectie te maken uit de aangiftes. Het OM doet dit gezien de ernst van alle individuele gevallen. Justitie verwacht uiteindelijk zeventig zaken van kindermisbruik aan de rechtbank voor te leggen.

De recherche is nog volop gaande met het onderzoek. In totaal werken 165 politiemensen aan de zaak, onder wie 77 familierechercheurs. De zedenrecherche heeft intussen al honderden personen gehoord.

Robert M. wordt twee dagen per week intensief verhoord, steeds over een beperkt aantal slachtoffers. Zo probeert het OM een helder beeld te vormen van de aard van het misbruik.

De politie heeft nu volledige toegang tot de computers van M. en ook tot de gewiste bestanden, meldde de officier van justitie. Op een aantal foto's is de verdachte zelf te zien. De politie heeft 34 kinderen op de foto's herkend. De ouders van deze kinderen zijn hiervan op de hoogte gesteld.

Het OM heeft diverse rechtsverzoeken uitstaan in het buitenland, waar mogelijk mensen wonen uit het netwerk van M. Onder meer de Verenigde Staten, Zweden en Duitsland behoren tot de landen waarvan justitie meer informatie wil. (ANP)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden