Update

Robert M. op eerste dag hoger beroep overhoop met rechters

Robert M., hoofdverdachte in de Amsterdamse zedenzaak, kreeg het dinsdag tijdens de eerste dag van zijn proces in hoger beroep aan de stok met zijn rechters. De ondervraging door de magistraten maakte hem bij vlagen boos. M. twijfelde openlijk aan hun objectiviteit.

null Beeld ANP
Beeld ANP

M.'s advocaten Wim Anker en Tjalling van der Goot vroegen op zeker moment belet om met hun cliënt te kunnen overleggen. Daarna leek de stemming te verbeteren, totdat nieuwe, kritische vragen van het hof M. andermaal dermate irriteerden dat hij opnieuw op hoge toon zijn twijfels over de raadsheren van het hof uitte.

Volgens voorzitter Helma Tilleman heeft het hof slechts gedaan wat het moet doen: de feiten van de Amsterdamse zedenzaak behandelen, aan de hand van een verhoor van Robert M. 'Wat wij echt en oprecht hebben geprobeerd, is zo open mogelijk met u te communiceren', zei Tilleman dinsdag. De zitting werd op verzoek van M.'s advocaten eerder dan gepland verdaagd. Robert M. was toen voor de tweede keer in tranen.

De 29-jarige M. was in pak naar de zitting gekomen en leek aanvankelijk zijn zaak met veel energie en strijdbaarheid te zullen verdedigen. Na een uur of vier werden de eerste scheurtjes in de sfeer zichtbaar, kort daarna werd M. boos.

In het eerste deel van het verhoor verklaarde M., die na zijn arrestatie in december 2010 heeft bekend, volop over de strijd die hij jarenlang heeft gevoerd tegen zijn seksuele gevoelens voor kinderen. 'Het was een constante strijd', zei hij daarover. 'Het vreet een mens op.'

In 2007 gaf M. toe aan zijn gevoelens en misbruikte hij voor het eerst een kind op de Amsterdamse crèche waar hij toen werkte. In de jaren daarna volgden tientallen andere kinderen, sommigen vele malen. Volgens andere, hem bekende pedofielen ging M. daarbij 'zeer systematische en georganiseerd' te werk, was hij er 'elke minuut van de dag op gefixeerd' en hield hiij 'op geen enkele manier rekening met de kinderen'.

Het hof vroeg stevig door over hoe het een zich tot het ander verhoudt: de diepgevoelde worsteling van M. met zijn seksuele gevoelens versus zijn berekenende, volslagen obsessieve, zeer vergaande misbruikpraktijken, waarover hij opschepte in zogeheten chats met geestverwanten op internet. Naar eigen zeggen zag M. al die tijd geen alternatief voor zijn gedrag.

De 29-jarige M. heeft het misbruik van 87 kinderen bekend. De rechtbank heeft hem veroordeeld tot 18 jaar cel en tbs. Het hof zet het proces donderdag voort.

Een geblindeerd busje rijdt binnen bij de achteringang van het nieuwe Paleis van Justitie op de eerste zittingsdag. Beeld ANP
Een geblindeerd busje rijdt binnen bij de achteringang van het nieuwe Paleis van Justitie op de eerste zittingsdag.Beeld ANP
Richard Korver, advocaat van de ouders. Beeld anp
Richard Korver, advocaat van de ouders.Beeld anp
Richard Korver, advocaat van de ouders, arriveert met zijn assistente bij het Paleis van Justitie. Beeld anp
Richard Korver, advocaat van de ouders, arriveert met zijn assistente bij het Paleis van Justitie.Beeld anp
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden