Update

Robert M. moet naar Pieter Baan Centrum

De advocaten van Robert M. arriveren bij de rechtbank in Amsterdam. Links mr. Wim Anker en rechts mr. Tjalling van der Goot. Foto Beeld anp
De advocaten van Robert M. arriveren bij de rechtbank in Amsterdam. Links mr. Wim Anker en rechts mr. Tjalling van der Goot. FotoBeeld anp

De hoofdverdachte in de Amsterdamse zedenzaak, Robert M., moet voor een gedragskundige observatie naar het Pieter Baan Centrum in Utrecht. De raadkamer van de rechtbank in Amsterdam wees woensdag het hoger beroep van zijn advocaten af. Dit meldde zijn advocaat Tjalling van der Goot woensdag via de website van het advocatenkantoor Anker & Anker.

Een woordvoerder van het Openbaar Ministerie bevestigt dat de 27-jarige Robert M. wordt opgenomen in het Pieter Baan Centrum (PBC).

De rechter-commissaris had al eerder besloten dat M. naar het PBC moet. De verdachte had tegen die beslissing hoger beroep aangetekend. De rechtbank behandelde dat beroep op donderdag 31 maart achter gesloten deuren en deed woensdag uitspraak. Volgens Van der Goot heeft de raadkamer zijn gevoerde verweren gemotiveerd verworpen.

M. heeft geen juridische mogelijkheden meer. ''Ondanks de stellige weigering van M. om medewerking te verlenen aan observatie, zal hij desondanks naar het PBC gebracht worden'', aldus zijn advocaat. De wachttijd voor het Pieter Baan Centrum beloopt volgens hem drie maanden.

M. heeft tijdens verhoren 85 namen genoemd van kinderen die hij zou hebben misbruikt. Onder andere op de Amsterdamse crèches waar hij werkzaam was, maar ook bij oppasadressen en bij hem thuis. Het waren volgens justitie steeds kinderen tussen 0 en 2,5 jaar. In een aantal gevallen misbruikte hij de kinderen samen met andere mannen.

Richard van O, de echtgenoot van M., moet eveneens voor observatie naar het Pieter Baan Centrum. De klinische observatie van beide verdachten is van groot belang voor de ouders van misbruikte kinderen, vindt hun advocaat Richard Korver. Het lezen van de rapportage kan de ouders mogelijk helpen bij een beter begrip van hoe de verdachten tot hun daden zijn gekomen.

Het PBC is formeel een huis van bewaring. Een observatie neemt circa zeven weken in beslag. Verdachten voeren gesprekken met psychologen en psychiaters en komen in groepen terecht. Ook de omgeving waarin de verdachte in vrijheid verkeerde, zoals familie, wordt in kaart gebracht in een zogeheten milieuonderzoek. Het PBC onderzoekt de toerekeningsvatbaarheid van verdachten en adviseert over het al dan niet opleggen van tbs.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden