Robert M.: 'Mijn vonnis is al geschreven'

Robert M., hoofdverdachte in de Amsterdamse zedenzaak, heeft de stellige overtuiging dat de rechtbank het vonnis in zijn zaak al heeft geschreven. Dat zei hij dinsdag tijdens de toelichting op het wrakingsverzoek dat M. en zijn advocaten hebben gedaan. M. wil nieuwe rechters, omdat de huidige zijns inziens vooringenomen zijn.

Advocaat Wim Anker van Robert M. staat de pers te woord na zijn wrakingsverzoek in de strafzaak tegen Richard van O. en Robert M. in Amsterdam. Beeld ANP
Advocaat Wim Anker van Robert M. staat de pers te woord na zijn wrakingsverzoek in de strafzaak tegen Richard van O. en Robert M. in Amsterdam.Beeld ANP

'Ik moet nooit meer vrijkomen', zo vatte M. de door hem voorziene conclusie van dat vonnis samen. De 28-jarige Let vreest dat hij voor de rest van zijn leven in een tbs-kliniek verdwijnt.

Trucjes
M. verweet de rechtbank dat zij 'trucjes' toepast, waardoor hem de kans op een eerlijk proces wordt ontnomen. De voorzitter van de rechtbank die M.'s zaak behandelt, Frans Bauduin, wierp die suggestie dinsdag 'verre van' zich. Bauduin en zijn collega Martien Diemer betoogden ten overstaan van de wrakingskamer dat zij zich niet vooringenomen hebben getoond, ook niet toen zij in december bepaalden dat de bij de zaak betrokken ouders spreekrecht hebben.

Maandag, op de eerste dag van het proces, hebben M.'s advocaten Wim Anker en Tjalling van der Goot de rechtbank gevraagd haar beslissing over het spreekrecht terug te draaien. De raadslieden baseerden zich bij dat verzoek op een uitspraak van de Hoge Raad in een andere zaak. Daarin bepaalde de raad dat de zittingsrechter het spreekrecht niet mag verruimen. Volgens de huidige wettelijke regeling hebben ouders van slachtoffertjes geen spreekrecht.

Kraakhelder
De rechtbank ziet dat anders. In een zaak als die van M. zijn ouders ook als slachtoffer aan te merken. De rechtbank heeft in haar motivering van het toekennen van het spreekrecht gesproken over de aard en omvang van de zaak. Volgens advocaat Anker heeft de rechtbank daarmee een voorschot genomen op het eindvonnis. Hij vindt dat de rechtbank zich door de recente, 'kraakheldere' uitspraak van de Hoge Raad had moeten laten terugfluiten. Het handhaven van het spreekrecht is voor M. is een signaal geweest dat de rechtbank mogelijk partijdig is.

Het Openbaar Ministerie wil dat de wrakingskamer het verzoek om nieuwe rechters afwijst. Volgens het OM is het wrakingsverzoek een 'verkapt' hoger beroep tegen een beslissing die M. niet bevalt.

De wrakingskamer doet naar verwachting woensdag om 9.00 uur uitspraak. (ANP)

Lees vandaag in Het Parool: Hoe belangrijk is spreken voor ouders
Het spreekrecht van de ouders van slachtoffers is de eerste dagen van de zedenzaak inzet geworden van een juridisch steekspel. Hoe belangrijk is het voor hen om hun zegje te kunnen doen?

én een portret van portret van advocaat Wim Anker

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden