Update

'Robert M. langdurig in tbs-kliniek behandelen'

Nieuw gedragskundig onderzoek heeft niet tot een andere conclusie geleid dan eerder onderzoek: hoofdverdachte in de Amsterdamse zedenzaak Robert M. moet langdurig worden behandeld in een gesloten tbs-kliniek.

null Beeld ANP
Beeld ANP

Het nieuwe onderzoek is gedaan in psychiatrisch centrum Oldenkotte in Rekken. M. heeft daaraan meegewerkt. Het oude onderzoek, waaraan M. medewerking weigerde, is gedaan in het Pieter Baan Centrum. Alle deskundigen komen tot de slotsom dat er bij M. sprake is van langbestaande pedofilie, in combinatie met hyperseksualiteit.

Het PBC adviseerde een langdurige tbs. De rechtbank nam dat advies vorig jaar over: zij veroordeelde M. tot 18 jaar cel en tbs. M. heeft meermalen de vrees uitgesproken dat hij nooit meer zal vrijkomen. Hij wil in hoger beroep in elk geval bereiken dat zijn gevangenisstraf zal worden beperkt, zodat hij snel aan een behandeling kan beginnen. M. wordt overigens in zijn huidige gevangenschap al behandeld. Ook gebruikt hij anti-depressiva, die een lustremmende werking hebben.

Nauwelijks verantwoordelijkheid
De deskundigen in Oldenkotte hebben vastgesteld dat M. nauwelijks verantwoordelijkheid neemt, een beperkte gewetensontwikkeling heeft en de schuld bij anderen legt. Hij heeft andere keuzemogelijkheden gehad maar deze niet benut. Ook lijdt M. aan een persoonlijkheidsstoornis, die zijn pedofilie versterkt, schrijven de deskundigen. De pedofilie is zijn 'centrale drijfveer' geweest bij het misbruik.

De deskundigen uit Oldenkotte schatten het gevaar voor herhaling, net als hun collega's van het PBC, als hoog in. Dinsdag nog zei M. tegen het gerechtshof dat hij nog steeds seksuele gevoelens voor kinderen koestert. Donderdag zal het hof de twee deskundigen van Oldenkotte als getuige-deskundige horen.

Excuses
M. heeft donderdag excuses aangeboden aan het gerechtshof, voor zijn gedrag in de rechtszaal van afgelopen dinsdag, de eerste dag van zijn proces in hoger beroep. Die dag schoot M. bij herhaling uit zijn slof, omdat de vragen van de rechters hem niet bevielen.

M. vroeg donderdag aan begin van de zitting het woord. Hij verontschuldigde zich voor zijn 'emotionele uitbarstingen' en voor zijn 'respectloze bejegening' en 'onbeschofte behandeling' van het hof. 'Dat betreur ik zeer.'

Begrip
Hofvoorzitter Helma Tilleman toonde begrip en aanvaardde de excuses. Donderdag bespreekt het hof ook de persoonlijke omstandigheden van de 29-jarige M. Daarbij komt ook een nieuw psychiatrisch rapport aan bod, dat onlangs is opgemaakt. Aan een eerder gedragskundig onderzoek wilde M. niet meewerken. Aan het nieuwe onderzoek, dat zeven weken duurde, wel. Dit onderzoek is verricht in psychiatrisch centrum Oldenkotte in Rekken.

Misbruik halfzus
Eerder was al gebleken dat M. een moeilijke, tragische jeugd had - 'geen vrolijke kleurplaat', zoals hij het zelf omschreef. Zijn ouders waren aan de drank, zijn moeder mishandelde hem zowel geestelijk als lichamelijk. De vrouw werd in 2005 doodgestoken in Letland, waar M. vandaan komt. Volgens gedragskundigen heeft de gewelddadige dood van zijn moeder weinig met M. gedaan. Een oudere halfzus van M. heeft hem in zijn jeugd seksueel misbruikt. Dit heeft een aantal jaren geduurd.

Vorig jaar veroordeelde de rechtbank M. tot 18 jaar cel en tbs, wegens ernstig misbruik van 67 zeer jonge kinderen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden