Update

Robert M. krijgt in hoger beroep 19 jaar cel en tbs

Robert M., die vorig jaar tot 18 jaar cel en tbs werd veroordeeld voor het misbruiken van 67 kinderen, heeft in hoger beroep tot 19 jaar cel en tbs met dwangverpleging gekregen. Het Openbaar Ministerie had 20 jaar met dwangverpleging geëist, maar het hof oordeelde dat strafmindering op zijn plaats was, omdat M. 'verminderd toerekeningsvatbaar is'. Richard van O., de partner van M., kreeg 4,5 jaar cel.

Redactie
Robert M. (rechts) en zijn partner Richard van O. tijdens de rechtszaak van de Amsterdamse zedenzaak. Beeld ANP
Robert M. (rechts) en zijn partner Richard van O. tijdens de rechtszaak van de Amsterdamse zedenzaak.Beeld ANP

Het bewijs tegen kindermisbruiker Robert M. is volgens het hof afdoende geleverd. M.'s advocaten voerden aan dat een deel van het bewijsmateriaal dat door onrechtmatige huiszoeking is verkregen en dus niet geldig is in de rechtszaal, maar dat werd door het hof van tafel geveegd. Het hof erkende dat de huiszoeking niet volgens de regels is verlopen, maar vond de overtreding niet zo ernstig dat de geldigheid van het bewijs ter discussie staat.

Het hof verklaarde bewezen dat M. 67 kinderen heeft misbruikt, beelden van dat misbruik heeft gemaakt en die beelden heeft verspreid. Volgens het hof koos Robert M. bewust voor slachtoffers van onder de vier jaar, zodat de kans op ontdekking kleiner was.

De partner van Robert M., Richard van O., kreeg 4,5 jaar cel opgelegd. Daarmee pakte de straf veel lager uit dan door het OM was geëist, namelijk 12 jaar. Het hof verklaarde niet bewezen dat Van O. medepleger zou zijn van het misbruik dat door M. is gepleegd. De opgelegde straf betekent dat Van O. eind dit jaar vrij kan komen.

Ouders
Het hof erkende 'de enorme impact' die het grootschalige misbruik op de ouders heeft, maar oordeelde ook dat 'het hof de rechtsprekende bevoegdheid te buiten zou gaan als het op eigen houtje ouders als slachtoffer zou beschouwen'.

Ouders hoopten dat hun slachtofferrol in hoger beroep formeel werd erkend, zodat ze hun leed financieel konden verhalen. Ouders moeten zich voor vergoeding wenden tot de civiele rechter, aldus het hof. Die moet M.'s aansprakelijkheid vaststellen.

Alleen de schadeclaims voor de kinderen zijn toegewezen. Deze variëren tussen de 2.000 tot 8.000 euro. Richard van O. moet 500 euro per kind betalen.

Cassatie
'Dit is niet de tijd om al iets te zeggen over wel of niet cassatie, dit is de tijd voor emoties', zei Wim Anker, advocaat van Robert M. vrijdag na afloop van de uitspraak door het gerechtshof. 'We zullen het arrest bestuderen en met hem bespreken en dan besluiten wat we doen. Hij heeft 19 jaar en tbs gekregen. Dat houdt in dat de horizon ver weg is.'

Cassatie is alleen een optie 'als er juridisch kansen liggen, wij zijn geen mensen die met hagel gaan schieten', aldus Anker.

Anker en zijn collega Tjalling van der Goot waren over het geheel genomen teleurgesteld over het oordeel van het hof. Hun betogen over het bewijs en de strafmaat zijn door de rechter integraal gepasseerd. Anker: 'We hebben deze man 2,5 jaar begeleid, gecoacht, het dossier doorgenomen. We hadden gehoopt in hoger beroep de gevangenisstraf omlaag te kunnen krijgen maar die hoop is ijdel gebleken.'

Robert M. heeft de uitspraak 'rustig en beheerst' ontvangen, zei Anker. 'Verrassend.'

Ongekende omvang
De Amsterdamse zedenzaak is van een ongekende omvang. Robert M. heeft het misbruik van 87 kinderen toegegeven, voor 67 gevallen is hij vervolgd. Hij heeft veelvuldig beelden gemaakt van het vaak zeer ernstige misbruik en dat volop onder gelijkgestemden via internet verspreid. Door plaatjes die de Amerikaanse politie in een onderzoek vond, liep M. in december 2010 tegen de lamp.

M. werkte op Amsterdamse crèches en was actief als privéoppas. De gemiddelde leeftijd van zijn slachtoffertjes was 8 maanden.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden