Robert M. in hoger beroep tegen 18 jaar cel en tbs

Robert M. gaat in hoger beroep. Dat heeft de rechtbank in Amsterdam desgevraagd aan het ANP bevestigd. De rechtbank veroordeelde de 28-jarige Let op 21 mei tot 18 jaar celstraf en tbs met dwangverpleging voor het misbruiken van 67 zeer jonge kinderen.

Richard van O., officier van Justitie Mr. Maaike Bienfait, officier van Justitie Mr. Frieke Dekkers, advocaat Mr. Wim Anker, Robert M. en advocaat Mr. Tjalling van der Goot (VLNR) tijdens een zitting van de Amsterdamse zedenzaak.Beeld ANP

Het onderzoek naar de geestvermogens van Robert M. was onvolledig, omdat hij heeft geweigerd daaraan mee te werken. Dat hij desondanks toch tbs met dwangverpleging heeft gekregen, is voor de advocaten Tjalling van der Goot en Wim Anker één van de redenen in hoger beroep te gaan. Dat meldt het advocatenkantoor op zijn website. Daarnaast zijn er nog vijf redenen om de 18 jaar celstraf en tbs aan te vechten.

Ook OM in beroep
Het Openbaar Ministerie in Amsterdam gaat in ook in hoger beroep. Dat heeft een woordvoerder van het OM bekendgemaakt. Het gaat gaat om een zogeheten volgappel: hoger beroep dat wordt aangetekend als een verdachte dat ook heeft gedaan. 'Dat geeft het OM meer ruimte tijdens het proces bij het gerechtshof', aldus de woordvoerder. Het OM was op zichzelf tevreden met het vonnis van de rechtbank en zag geen reden zelfstandig in hoger beroep te gaan.

'Trek beroep in'
Richard Korver, advocaat van de ouders van slachtoffertjes in de Amsterdamse zedenzaak, doet een dringend beroep op Robert M. om zijn hoger beroep in te trekken. 'Mijn cliënten willen dit kunnen afsluiten, maar door juridische procedures en alle aandacht, lukt dat niet', aldus de raadsman. Korver vindt het 'uitermate jammer' dat M. zich niet neerlegt bij de 18 jaar gevangenisstraf en tbs die de rechtbank Amsterdam hem vorige week oplegde voor het ernstig seksueel misbruik van tientallen kleine kinderen.

De ouders van de misbruikte kinderen hadden volgens Korver sterke hoop dat M. 'écht inzag dat de juridische procedures hun ontzettend zwaar vallen'. 'Ze hoopten dat hij daar respect voor zou hebben. Maar dat is blijkbaar niet zo. Daarom doe ik een dringend beroep op hem om zijn besluit te heroverwegen.'

De ouders hebben eerder deze week al laten weten zelf niet naar de rechter te stappen om materiële schade te claimen. De kans dat zij eventueel toegewezen claims door M. en zijn partner Richard van O. betaald krijgen is nihil. 'De ouders jagen zichzelf met een gang naar de civiele rechter alleen maar op kosten', zei Korver. In de strafzaak tegen M. en medeverdachte Richard van O. eiste hij ruim 1 miljoen euro aan smartengeld. De rechtbank wees daarvan in de zaak tegen M. ruim 4,5 ton toe, in die van Van O. ruim 3,5, waarbij sprake is van een gedeeltelijke overlapping.

Richard van O.
De rechtbank legde Richard van O. 6 jaar cel op. Ook hij zet zijn hoger beroep tegen deze veroordeling door, hoewel het nog niet officieel is ingesteld. 'Dat gebeurt vrijdag of maandag', zei zijn advocaat Erik van Kregten.

De rechter sprak Van O. op een aantal belangrijke punten vrij, waardoor de straf aanzienlijk lager uitviel van de eis van 12 jaar.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden