Robert Alberdingk Thijm en Norbert ter Hall

Robert Alberdingk Thijm en Norbert ter Hall © Jan van Breda Beeld
Robert Alberdingk Thijm en Norbert ter Hall © Jan van Breda

DE VERKIEZING VAN DE AMSTERDAMMER VAN HET JAAR

Robert Alberdingk Thijm (Bussum, 1965) en Norbert ter Hall (Gorinchem, 1966) zijn de makers van de serie A'dam-E.V.A. Nooit eerder werd de stad Amsterdam zo fraai in beeld gebracht.

Liefdesverklaring aan Amsterdam

Het is de grootste liefdesverklaring aan de stad ooit, en ook de mooiste. Wie na A'dam- E.V.A. nog niet verliefd is op Amsterdam, wordt het nooit meer.

In de serie van Robert Alberdingk Thijm (scenario) en Norbert ter Hall (regie) is Amsterdam niet het decor, het is een heus personage. Op meer dan 180 locaties in de stad is gefilmd en de straatscènes zijn opgenomen met een zoomlens. Toevallige voorbijgangers worden figuranten.

A'dam-E.V.A. is een zoekplaatje. Amsterdam en vele anderen, dus. Geen woord van gelogen.

In de acht afleveringen zijn 43 verhaallijnen verwerkt, een mozaïek vol Poolse bouwvakkers, een transseksuele vuilnisman, een vreemdgaande wethouder, demonstranten in hun nakie. Het GVB, de politie, Artis, ziekenhuizen, het Centraal Station, de Stopera en al die andere diensten en instellingen - ze gaven alle hun medewerking.

En als rode draad de liefdesgeschiedenis van Adam en Eva, gespeeld door Teun Luijkx en Eva van de Wijdeven. Hulde ook voor Rick Paul van Mulligen die de over-de-tophomo Harm-Jan speelt, eigenaar van een reisbureau waar nooit een klant te zien is.

Een vierhonderd minuten durend feestje.

Het college van b. en w. nodigde de makers uit voor een lunch en wilde precies weten hoe ze dat nou toch voor elkaar hadden gekregen, al die medewerking van al die verschillende diensten. De oplossing was simpel, vertelden Alberdingk Thijm en Ter Hall: niet alleen gebruikmaken van faciliteiten, maar de medewerkers laten meedenken en deelnemen.

Dat was een prima tip. Enthousiasme kweken door medewerkers werkelijk te betrekken. Daar kon b. en w. vast wat mee.

En verder wilde het stadsbestuur graag weten hoe het toch was gelukt Amsterdam zo positief te presenteren. Dat de serie het imago van Amsterdam meer goed heeft gedaan dan die hele 'I amsterdam'-campagne, mag duidelijk zijn.

Alberdingk Thijm: 'Het was helemaal onze bedoeling niet Amsterdam positief te presenteren. We wilden de stad gewoon laten zien zoals hij is.'

Ter Hall: 'Niet alleen de Brouwersgracht in maanlicht. De stad is ook gaaf als niet alles perfect is. Het is geen Disneyland waarin we wonen.'

Alberdingk Thijm: 'Maar de serie is wel met liefde gemaakt. Dat zien mensen.'

Tip twee voor b. en w.: geen tulpen in elke plantenbak. Dan wordt het een promotiepraatje en juist dat werkt niet.

Amsterdam is opengebroken straten, het lawaai van een langsdenderende tram, poep op de stoep inderdaad en vooral: de mensen, bij voorkeur fietsend door rood. Amsterdam zoals Amsterdam is. Dat is mooi zat.

Goed nieuws: het duo werkt aan een tweede serie. Adam en Eva krijgen een kind, dus dat wordt een fraaie gang langs consultatiebureaus en de babygym. Ook de Dam tot Damloop komt voorbij en hopelijk een lekkere risicowedstrijd, Ajax-Feyenoord bijvoorbeeld.

Ter Hall: 'Ik zit in de tram en ik zie overal A'dam-E.V.A.-verhalen om me heen.'

Alberdingk Thijm: 'Je wilt dat mensen op een andere manier naar hun stad gaan kijken. Niet alleen naar een half uurtje amusement.'

Ter Hall: 'Het lijken besmette woorden, maar de boel bij elkaar houden - dat is Amsterdam. De stad wordt bij elkaar gehouden door alle mensen.'

Alberdingk Thijm: 'Uiteindelijk willen mensen het gewoon leuk met elkaar hebben. Als we kankeren, gaat dat over een gebrek aan contact of dat vroeger alles beter was. Maar nooit op de stad.'

Ze zijn nog op een missie ook, die twee. (Hans van der Beek)

Foto © Jan van Breda, janvanbreda.com

Terug naar de verkiezing

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden