PlusTen slotte

Rob Toornend (1934-2018): eerlijk, vakkundig, soms rechtlijnig

Rob Toornends vakmanschap, rechtlijnigheid en eerlijkheid boden geen enkele ruimte voor compromissen die neerkwamen op sjoemelen.

Ton Damen
Toornend was niet voor karretjes te spannen Beeld Candide Rietdijk
Toornend was niet voor karretjes te spannenBeeld Candide Rietdijk

Hij gold als een van de laatste ingenieurs van de befaamde Dienst der Publieke Werken in Amsterdam, die ook ver na het opheffen van de dienst van zich liet horen.

Rob Toornend, 'Delftenaar' in civiele techniek, maakte als projectleider naam bij de bouw van de IJtunnel en het Wibauthuis.

Toen hij in 1971 zijn eigen bureau begon, werd hij door het gemeentebestuur geregeld van buiten 'ingevlogen'. Hij verwierf vooral bekendheid als de crisismanager die de bouw van de Stopera weer op de rails kreeg.

Geen ruimte voor sjoemelen
Zijn vakmanschap, rechtlijnigheid en eerlijkheid boden geen enkele ruimte voor compromissen die neerkwamen op sjoemelen. Dat maakte Toornend minder populair bij sommige politici. Amsterdam stelde hem aan als voorzitter van de 'auditcommissie', die openbare adviezen moest geven over de bouw van de Noord/Zuidlijn.

Toornend waarschuwde al in de jaren negentig voor onaanvaardbare kostenoverschrijdingen, die er ook zijn gekomen. Hij voorspelde bovendien ernstige vertragingen waarvoor in de bouwplannen geen 'terugval-scenario's' waren opgenomen en schuwde daarbij de publiciteit niet.

De verhoudingen tussen hem en de Stopera raakten ernstig bekoeld, maar Toornend gaf geen krimp. Opdrachtgevers die dachten de goede naam van Toornend voor hun karretje te kunnen spannen, kwamen van een koude kermis thuis.

Zo kreeg Toornend, destijds al ver in de zeventig, van de Universiteit van Amsterdam in 2011 de opdracht het bouwkundig rapport te schrijven over de voorgenomen sloop van twee monumenten op het Binnengasthuis­terrein, waar een nieuwe bibliotheek komt.

Rechtbank­deskundige
De studie van Toornend kostte rond de dertigduizend euro. Dat verhinderde hem niet de sloopplannen als 'onnodig' te bestempelen, waarna de UvA terug bij af was.

In 2012 werd Toornend door de PvdA gevraagd naar zijn oordeel over de nieuwbouwplannen voor het gemeentehuis van Bloemendaal in Overveen. Het werd een negatief rapport, dat door de betrokken wethouder als 'onfatsoenlijk' werd bestempeld. Maar Toornends kritiek sneed wel hout en er is daarna een compleet ander bouwplan gemaakt.

Buiten de politiek werd meestal met meer dankbaarheid gebruikgemaakt van de kennis van Toornend. Zijn bureau werd vaak ingehuurd om grote projecten te begeleiden.

Vanaf 1989 werd hij benoemd tot rechtbank­deskundige voor bouw- en vastgoedkwesties, onder meer door de Amsterdamse rechtbank. Ook recent - Toornend was de tachtig al gepasseerd - werd door rechtbanken zijn mening gevraagd over bouwgeschillen.

Gedichten
Het belang van betrouwbaarheid en strijdbaarheid kreeg Toornend door zijn ouders ingepeperd. "Ze waren ook lief, serieus, creatief, en beschaafd," zei hij eens. En op jonge leeftijd ontdekte hij dat 'die mevrouw bij ons thuis geen tante was, maar een Joodse onderduikster'. Toen een jonge Duitser zijn vader kwam ophalen overblufte zijn moeder die volkomen. "Schaam je!" zei ze, waarna de jongen afdroop.

Toornend trouwde met Conny, zijn grote liefde, kreeg twee kinderen, en streek neer in een mooie, rustige wijk in Bloemendaal. De laatste jaren schreef hij ook boeken en gedichten, waaronder een over zijn ervaringen met de turbulente politiek in Bloemendaal.

Toornend leek kerngezond, tot enkele weken een levensbedreigende ziekte terugkeerde. Na twee operaties besloot Toornend dat hij niet verder wilde dokteren. Hij wordt vrijdag in stilte gecremeerd.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden