Plus

Rob Scholte: 'het echte verzet gaat nu pas beginnen'

Tien jaar geleden lokte de gemeente Den Helder kunstenaar Rob Scholte naar de stad met een leeg pand.

Rob Scholte: 'Denk je dat ik in mijn rolstoel verzet kan plegen tegen tien politieagenten?' Beeld Dingena Mol
Rob Scholte: 'Denk je dat ik in mijn rolstoel verzet kan plegen tegen tien politieagenten?'Beeld Dingena Mol

Dinsdag moesten een deurwaarder en een kleine politiemacht eraan te pas komen om hem weg te krijgen.

Lijsje Snijder, de partner van kunstenaar Rob Scholte, staat geëmotioneerd bij hek.

Natuurlijk, ze had er rekening mee gehouden dat het een dezer dagen zou kunnen gebeuren. Maar ze had verwacht dat de deurwaarder eerst nog een brief zou sturen. Nu kwam hij met een paar agenten plots het museum binnenlopen, werd de toegangsdeur van het atelier geforceerd en kwamen er tegelijk drie verhuiswagens de binnenplaats oprijden.

Een rustige plek
"Het ging zo snel. Ik kreeg nog een half uur om de kat, schoolboeken en wat kleren te pakken," zegt Snijder. Rob Scholte zit dan al 'op een rustige plek waar we even kunnen blijven."

"Schande, schande, schande, diepe schande," had Scholte geroepen, toen agenten hem het hek uit hadden gedirigeerd, waarna hij zich beklaagde over de staat van de rechtsstaat. Aan de telefoon wil hij een paar uur na de ontruiming weinig zeggen, hij is nog te ontdaan.

Scholte wordt pas fel als het gaat over wat hij dit weekend zei: dat hij zich zou verzetten bij een ontruiming. "Denk je dat ik in mijn rolstoel verzet kan plegen tegen tien politieagenten? Maar listen, het echte verzet gaat nu pas beginnen. Wacht maar af."

In bruikleen
Kunstenaar Rob Scholte en de gemeente Den Helder ruziën al jaren over het gebruik van het voormalige postkantoor in het centrum van de marinestad. Scholte kreeg het leegstaande pand in 2008 in bruikleen als atelierruimte en hij zou er mogen blijven zitten tot de bouw van het nieuwe stadhuis.

Toen die plannen sneuvelden, kreeg Scholte toestemming om ook de begane grond te gebruiken om er zijn eigen museum te vestigen. In 2014 werd een overeenkomst gesloten, maar als snel trok de gemeente zich terug. Daarna verslechterde de verstandhouding. Na jaren praten werd het pand aan een andere partij verkocht en werden de overeenkomsten met Scholte opgezegd.

In oktober werd ontruiming door een rechter nog tegengehouden, omdat in een bodemprocedure eerst de contracten maar eens goed moesten worden uitgezocht. In hoger beroep besloot de rechter ruim een maand geleden dat de gemeente wel mocht ontruimen: een betalingsachterstand van 19.000 euro voor gas, water en licht was volgens de rechter 'een zo ernstige schending van de verplichtingen' dat het niet uitmaakt hoe de contracten er precies uitzien.

Gigantische ontruiming
Uiterlijk afgelopen vrijdag moest Scholte, op een dwangsom van 500 euro per dag, het pand leeg opleveren. Scholte opende de deuren van zijn museum de afgelopen dagen toch: hij betwist de schuld en denkt dat in de nog lopende bodemprocedure zal blijken dat de gemeente fout zit.

Hij had verwacht dat de gemeente zou wachten op die uitkomst, voordat ze aan de gigantische ontruiming van de met kunst volgestouwde ruimtes - drie verdiepingen en een atoomkelder - zouden beginnen. Het demissionaire college van Den Helder besloot van niet.

"Hufters," zegt Sjaak Oosterwal, een andere kunstenaar uit Den Helder, als hij ziet hoe medewerkers van het verhuisbedrijf de schilderijen in het museum van de muur halen. "Twintig jaar laten ze het versloffen en nu is er opeens haast. Dit is slecht voor de stad. Zo'n imago wil je niet hebben, dat je kunstenaars de stad uitjaagt."

Moreel kompas
De stad is verdeeld over de kwestie, maar bij het pand verzamelde zich gisteren vooral medestanders van Scholte - op de man die 'lekker voor hem' vanaf zijn scooter riep na. Ook enkele gemeenteraadsleden verzamelden zich bij het museum. Daarbij moest, vooruitlopend op een vergadering van aanstaande maandag, vooral burgemeester Koen Schuiling het alvast ontgelden.

"Zijn moreel kompas is ver te zoeken," zegt Joke Vorstman van Beter voor Den Helder, die met zes zetels de grootste partij bij de verkiezingen werd.

"Dit is heel triest en onfatsoenlijk. Waarom niet wachten tot de uitkomst van de bodemprocedure? Of tot er een nieuw college is? Deze zaak verdeelt de stad al jaren. En in plaats van dat wij een burgemeester hebben die probeert te binden hebben wij een burgemeester die doet wat hij zelf wil."

Burgemeester Schuiling wil geen uitleg geven waarom het college had besloten nu te ontruimen. Volgens de woordvoerder van de gemeente omdat 'in tegenstelling tot wat de heer Scholte wil doen voorkomen het geen wedstrijdje is tussen hem en de gemeente'. Zelf appte Schuiling dat hij de 'hele avond in een nogal intensieve bespreking' zat.

Wat gebeurt er met de kunst?

Rob Scholte wilde dat zijn museum voor moderne kunst het 'meest interessante museum van Noord-Holland' werd. Hij toonde er niet alleen werk van zichzelf, maar ook van nationale en internationale, vaak bevriende, kunstenaars.

Toen de ruzie met de gemeente begon, stopte hij met het organiseren van nieuwe tentoonstellingen. De afgelopen jaren was het museum wel open, maar 'in staking'.

Dinsdag werd meteen begonnen met het verwijderen van alle kunstobjecten. Om discussie achteraf te voorkomen werd er door het ingehuurde verhuisbedrijf van alle objecten een foto en een beschrijving gemaakt.

Bij de rechtbank heeft de gemeente het verzoek ingediend om beslag te mogen leggen op de kunstcollectie, zodat de openstaande schuld, en de gemaakte en nog te maken kosten van de ontruiming daarna bekostigd kunnen worden.

De deurwaarder denkt in totaal zo'n vier dagen bezig te zijn tot het hele pand leeg is. Tot die tijd laat de gemeente het pand 24 uur per dag bewaken door particuliere beveiligers.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden