Rob Oudkerk wil burgemeester van Amsterdam worden

Rob Oudkerk solliciteert openlijk naar het burgemeesterschap van de hoofdstad. 'Amsterdammers hebben het recht te weten wie dit ambt wil bekleden en waarom.'

Rob Oudkerk (63) is oud-wethouder (2002-2004) en oud-Kamerlid (1994-2002) voor de PvdA. Beeld anp
Rob Oudkerk (63) is oud-wethouder (2002-2004) en oud-Kamerlid (1994-2002) voor de PvdA.Beeld anp

Dat laat de oud-wethouder, die in 2004 moest aftreden wegens prostitutiebezoek, weten. De brief, die hij in de tweede sollicitatieronde heeft verstuurd, is woensdag integraal gepubliceerd in Het Parool.

Oudkerk solliciteert in het openbaar omdat het volgens hem niet meer van deze tijd is dat de procedure in totale beslotenheid wordt doorlopen. "Ik respecteer ieders keuze daarin, maar hoop dat meerdere mensen die openheid ook zouden willen betrachten."

Transparantie
Volgens Oudkerk is transparantie een eigenschap waarnaar uitdrukkelijk wordt gevraagd in de profielschets, maar die sollicitanten niet selectief kunnen toepassen. "Mede door het openbaar maken van mijn brief wil ik laten zien hoe belangrijk ik deze waarde vind."

Deze week maakte commissaris van de Koning Johan Remkes bekend dat sinds het heropenen van de vacature, nog eens 85 mensen hebben gesolliciteerd naar de functie. In de eerste ronde stokte dat aantal op 29.

In totaal hebben 18 kandidaten, onder wie Oudkerk dus, ervaring in het (lokaal) openbaar bestuur. Dit zijn feitelijk de enige sollicitanten die een kans maken op de post; kandidaten zonder politieke ervaring worden geen kansen toegedicht.

In de wandelgangen van het stadhuis klinkt dat ook Femke Halsema (GroenLinks) en Carolien Gehrels (PvdA) gesolliciteerd hebben.

Goed ingevoerde bronnen melden ook de sollicitatie van Onno Hoes, nu waarnemend burgemeester in de gemeente Haarlemmermeer. De VVD'er wil hier niets over zeggen.

Innerlijke stem
In de brief schrijft Oudkerk dat hij zich nog steeds schaamt omdat hij zijn functie als wethouder van Amsterdam moest neerleggen. "Maar ondanks de angst en ondanks de schaamte is er een innerlijke stem die nooit is verstomd. Noem het een roeping om mijn geboortestad te dienen."

Oudkerk wijst op zijn werkervaring als huisarts in de hoofdstad, voorzitter van de vereniging van Amsterdamse middelbare scholen en zijn werk als Kamerlid, onder meer voor de parlementaire enquêtecommissie Bijlmerramp.

In 2010 solliciteerde hij ook al naar de functie, toen kreeg Eberhard van der Laan de baan.

Lees de sollicitatiebrief van Rob Oudkerk: 'Ik schaam me, toch wil ik burgemeester worden'

Onno Hoes Beeld anp
Onno HoesBeeld anp

Tip Het Parool

Heb je een nieuwstip of nieuwsfoto? Voeg ons toe op Whatsapp. Liever mailen of anoniem tippen? Bekijk hier hoe dat kan.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden