Rob Oudkerk nieuwe voorzitter scholenvereniging Osvo

Rob Oudkerk, oud-wethouder onderwijs voor de PvdA, wordt vanaf augustus de nieuwe voorzitter van de vereniging van schoolbesturen in het voortgezet onderwijs Osvo. De vereniging is onder anderen verantwoordelijk voor de plaatsing van leerlingen op middelbare scholen.

Beeld anp

Oudkerk neemt het stokje over van Marianne Heeremans, burgemeester van Heemstede. Voor haar was de functie, van ongeveer een dagdeel per week, te intensief geworden.

Lotingsperikelen
Osvo beleefde een roerige periode tijdens de invoering van een nieuw lotingssyteem voor middelbare scholen. Vorig jaar leidde dat tot veel ophef, toen ruim een kwart van de leerlingen niet op de school van hun eerste keuze kwam. Ouders en kinderen uitten luid hun ongenoegen over het systeem en de communicatie van Osvo. Dit jaar verliep de loting, matching geheten, met een aangepast algoritme, iets soepeler.

Toch laat Oudkerk zich niet afschrikken door lastige kwesties waar de scholenkoepel mee kampt. Desgevraagd laat hij vanuit zijn vakantiebestemming in Barcelona weten 'blij te zijn weer iets voor het Amsterdamse onderwijs te kunnen doen.' Volgens Oudkerk, adviseur en radiopresentator bij Radio 1, is het Amsterdamse voortgezet onderwijs een voorbeeld voor de rest van het land.

Evaluatie
"Als het gaat over categorale scholen, vroegtijdig schoolverlaten of creatieve nieuwe initiatieven is Amsterdam altijd leading." Het omstreden matchingsysteem moet wat hem betreft niet meer de belangrijkste focus zijn van Osvo. "Je moet dat gewoon goed regelen, daar zijn genoeg deskundigen voor. Ik wil dat we ons liever concentreren op andere zaken dan alleen de overgang van de basisschool naar het voortgezet onderwijs."

Het huidige matchingssysteem wordt dit jaar in augustus geëvalueerd. In september besluiten de schoolbesturen en de gemeente of het systeem wordt gehandhaafd.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden