Rob Jetten volgt Pechtold op als fractievoorzitter

Rob Jetten is de nieuwe fractievoorzitter van D66 in de Tweede Kamer. Hij volgt Alexander Pechtold op, die afgelopen zaterdag zijn vertrek aankondigde.

De nieuwe fractievoorzitter Rob Jetten (L) en Alexander Pechtold (D66) na afloop van een fractievergadering van D66 Beeld anp
De nieuwe fractievoorzitter Rob Jetten (L) en Alexander Pechtold (D66) na afloop van een fractievergadering van D66Beeld anp

Jetten (31) zit sinds maart vorig jaar in de Tweede Kamer. Hij voert daar namens de regeringspartij het woord over onder meer energie, klimaat en economische zaken.

Ook hield hij zich bezig met democratische vernieuwing. Hij was eerder gemeenteraadslid in Nijmegen en voorzitter van de jongerenorganisatie van D66. Hij heeft bij ProRail gewerkt.

"Ik wil me inzetten voor een schonere wereld waarin mensen zichzelf kunnen ontwikkelen," zei Jetten. Ook onderwijs noemde hij als speerpunt. "We hebben als fractie een heel goed gesprek gehad over waar we staan als fractie en waar we komende jaren naar toe willen."

'Trots
Jetten zei verder te willen "bijdragen aan een stabiele samenwerking in de coalitie". Maar hij verklaarde ook te willen zorgen dat we "een sterk D66-geluid in de Kamer te laten horen".

Het is volgens hem een "uitdaging" om aan de leden uit te leggen waarom compromissen moeten worden gesloten. Het eerste jaar in de coalitie is "lastig" geweest.

"Ik ben ongelofelijk blij en trots dat jij mij gaat opvolgen," sprak Pechtold de nieuwe fractievoorzitter toe. "Je hebt afgelopen jaar laten zien dat je je mannetje staat, dat je moeilijke dossiers aankan." Jetten heeft volgens Pechtold aangetoond dat hij niet alleen een talent maar ook een leider is.

De fractie heeft Jetten unaniem gekozen. De andere kandidaten waren defensiewoordvoerder Salima Belhaj en onderwijswoordvoer Paul van Meenen.

Volgens de laatste heeft de fractie met Jetten de "keuze voor de toekomst" gemaakt. De keuze voor het partijleiderschap is nog totaal niet aan de orde, zei hij.

Nieuwe verkiezingen
Jetten "sluit niet uit" dat hij ook voor het partijleiderschap gaat. Maar "voor nu ben ik fractievoorzitter van D66". Als er nieuwe Tweede Kamerverkiezingen komen, kiezen de partijleden een nieuwe lijsttrekker.

Hij is zeker niet de jongste fractievoorzitter ooit in de Tweede Kamer. Jesse Klaver (GroenLinks) en Hans Wiegel (VVD) waren jonger toen ze hun fractie gingen leiden.

Lees het afscheidsinterview van Pechtold: 'De opdracht voor mezelf is klaar'

null Beeld anp
Beeld anp
Rob Jetten Beeld anp
Rob JettenBeeld anp
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden