Column

Rob Cohen blijft een pain-in-the-ass, ook in een rolstoel

Dick Sintenie en Jop van Kempen zijn de Ajaxverslaggevers van Het Parool. Zij schrijven om beurten deze column, die op woensdag verschijnt. Deze week: Jop van Kempen over Rob Cohen, die is geveld door het Guillain-Barré-syndroom.

Jop van Kempen Beeld Floris Lok
Jop van KempenBeeld Floris Lok

Dat is schrikken. Rob Cohen zit in een rolstoel. De pain-in-the-ass van elke voetbalbestuurder kan zijn benen niet meer bewegen. Hij is geveld door het Guillain-Barré-syndroom, een zeer zeldzame auto-immuun ziekte die het spierstelsel lamlegt. Hij kan zijn rolstoel niet eens zelf aanduwen. Dat doet zijn kleindochter.

De Amsterdamse ondernemer annex straatvechter is zijn gevoel voor morbide humor nog niet verloren. Hij maakt grappen over zichzelf. 'Ik heb me altijd sterk gemaakt voor de stichting 'Spieren voor Spieren',' zegt hij. 'En nu krijg ik een uitkering van ze.'

De ziekte die Cohen heeft gegrepen, kent een even bizar als gelukkig verloop. Eind januari was hij binnen 48 uur volledig verlamd, maar beetje bij beetje vloeit de kracht terug in zijn lichaam. Hij ademt weer zelf, kan een hand geven en over achttien maanden zal hij weer lopen, zo verwachten de revalidatieartsen van Reade op de Overtoom.

'Schrijf maar op dat ik van die mensen van Reade houd,' zegt Cohen. 'Zonder hun kan ik niks. Ik kan niet zelf opstaan, ik kan me niet wassen, zonder die mensen kan ik niet leven. Ik houd van die mensen. Want zo is het.'

De ziekte van Cohen heeft zijn karakter niet aangetast. Ik ontmoet hem bij de rechtbank op de Parnassusweg, een vertrouwde omgeving voor iemand als hij. Cohen blijft een pain-in-the-ass van voetbalbestuurders, ook in een rolstoel. Als goede bekende van Shota Arveladze is Cohen toeschouwer bij een zaak tussen Ajax en Arveladze.

Inzet van de zaak is de status van de betalingen die Ajax tussen 1997 en 2001 aan Arveladze deed. De club claimt nog anderhalf miljoen euro van de spits tegoed te hebben, omdat het brutoloon zou zijn geweest. Arveladze zegt dat het om nettoloon gaat en wil niks terug betalen. De uitspraak laat nog even op zich wachten. Misschien kan Cohen tegen die tijd zijn benen al weer bewegen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden