Lezersbrieven

‘Roaring twenties? Mijn groot­ouders vonden dat helemaal niet zo roaring’

Het Amsterdam Museum stopt met het gebruik van de term Gouden Eeuw. Twee lezers van Het Parool reageren: ‘Politieke correctheid is altijd een vorm van liegen’.

Amsterdam Museum gebruikt term ‘Gouden Eeuw’ niet meer.Beeld Amsterdam Museum

Alle lof voor de conservator van het Amsterdam Museum, Tom van der Molen, die de term Gouden Eeuw in de ban wil doen. Dat we daar niet eerder aan gedacht hebben! Inderdaad, het was voor het gros van de ­zeventiende-eeuwers allesbehalve goud wat er blonk.

En ik vind dit initiatief een mooie gelegenheid om dóór te pakken. Wat dacht u van de ‘middeleeuwen’? Die term heeft toch ook een negatieve connotatie. Ik bedoel, het klinkt alsof het daarvóór allemaal geweldig was, de indrukwekkende antieke oudheid en zo, en daarna kreeg je de verlichting en de industriële revolutie. Maar die middeleeuwen… Vlees noch vis was ’t. Ik pleit voor een nieuwe benaming: de tussentijd.

En wat te denken van de belle époque? Er gaan dagen voorbij dat ik deze term niet in de mond neem, dus ach, maar zo belle was het voor de meeste armoedzaaiers niet aan het eind van de 19de eeuw.

De ‘roaring twenties’? Mijn groot­ouders vonden dat helemaal niet zo roaring in hun huurhuisje driehoog-achter in De Pijp. Als zij de charleston probeerden, roarde de vloer weleens, maar dat voelde niet bepaald als een feest. 

Kortom, wordt het niet eens tijd voor een nieuwe namencommissie? Graag deze eeuw nog.

Jan Kok, Amsterdam

Politieke correctheid is altijd een vorm van liegen. Zo ook in het geval van het Amsterdam Museum, dat het begrip Gouden Eeuw uit zijn woordenschat heeft geschrapt. ­ In economisch, politiek en cultureel opzicht wás de 17de eeuw voor ons land namelijk een gouden eeuw. Aan de zwarte kanten van onze ­Gouden Eeuw is in het verleden ­terecht vaak aandacht besteed. Moge dat zo blijven. Maar die zwarte kanten zouden geen reden mogen zijn om het opmerkelijke karakter van die eeuw te neutraliseren tot ‘zeventiende eeuw’ zonder meer.

Ewald Vervaet, Amsterdam

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden