RIVM wil kabinet niet adviseren over verplichte vaccinatie

De politiek moet zelf bepalen wanneer wordt overgegaan tot verplicht inenten. Het RIVM wil het kabinet geen advies geven over de maatregel.

Beeld AFP

Het kabinet wil ouders indien nodig verplichten hun kinderen in te enten als ze die naar de kinderopvang brengen. Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) was gevraagd een ondergrens vast te stellen voor de zogeheten vaccinatiegraad. Als zoveel ouders hun kinderen niet inenten dat het gevaarlijk wordt, zou een vaccinatieplicht voor de kinderopvang kunnen worden ingevoerd.

Maar de politiek moet die ondergrens dus zelf bepalen, vindt het RIVM. De grens zou moeten afhangen van bijvoorbeeld de ernst van de ziekte waartegen het vaccin beschermt.

“Het wordt nu echt een politiek besluit, maar wie zijn wij als politici om dat keihard vast te stellen?” zegt verantwoordelijk staatssecretaris Paul Blokhuis. “Maar de bal ligt nu bij ons. Dit maakt het wat spannender en ingewikkelder.”

Wijziging van de wet

Met het plan voor een vaccinatieplicht reageert het kabinet op adviezen van de commissie-Vermeij, die zich over het probleem van de dalende vaccinatiegraad boog. Volgens bronnen in Den Haag omarmt het kabinet de aanbevelingen, maar moeten de plannen nog worden uitgewerkt.

De regering gaat nu de voorbereidingen voor de kinderopvang treffen. Daarvoor is een wijziging van de wet nodig.

Berend Botje

Overigens begon de Noord-Hollandse kinderopvang Berend Botje afgelopen zomer al met het wegsturen van niet-gevaccineerde kinderen. Het ging daarbij om negen van de drieduizend kinderen. Coalitiepartij D66 pleit al langer voor een vaccinatieplicht voor kinderopvangcentra als de vaccinatiegraad in Nederland onder de 90 procent zakt.

Het aantal ouders dat hun kinderen laat inenten via het Rijksvaccinatieprogramma is vorig jaar niet verder gedaald. Bij vaccinaties tegen difterie, kinkhoest, tetanus en polio en de BMR-vaccinatie (bof, mazelen en rode hond) lagen de gemiddelde percentages ruim boven de 90, bleek deze zomer.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden