RIVM: te veel metalen in grafietregen Tata

De zogenoemde grafietregen rond de hoogovens van Tata Steel in IJmuiden bevat een voor jonge kinderen ‘ongewenste’ hoeveelheid van de metalen lood, mangaan en vanadium. 

Het RIVM heeft direct na een grafietregen veegmonsters onderzocht.Beeld ANP

Dat meldt het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). “Omdat mensen in hun dagelijks leven al blootgesteld worden aan zware metalen is het wenselijk om extra blootstelling zoveel mogelijk te beperken, vooral aan lood,” aldus het instituut.

Grafiet, de stof waar de regens naar zijn vernoemd, is koolstof. Hetzelfde spul zit bijvoorbeeld in potloden. Maar in de stofwolken zitten ook andere metalen. Die komen in de lucht terecht op het moment dat een restproduct van de staalproductie, dat slak heet, uit ketels wordt gekiept bij het verwerkingsbedrijf Harsco.

PAK’s

PAK’s, kankerverwekkende stoffen die ontstaan bij verbranding van organisch materiaal, komen niet alarmerend veel voor in de grafietregen, zegt het RIVM. Met één extra geval van kanker per miljoen levenslang blootgestelde personen is dit risico volgens de in ons land geldende normen ‘verwaarloosbaar’, aldus de instantie.

Het RIVM heeft direct na een grafietregen veegmonsters onderzocht. Het instituut keek naar de blootstelling aan de stoffen van jonge kinderen via de huid of doordat vingers in de mond worden gestoken. Naar blootstelling van volwassenen is niet gekeken. “Die zal lager zijn dan bij een kind,” verwacht het instituut. 

Maatregelen

Tata Steel en staalslakverwerker Harsco laten in een reactie weten per direct extra meetregelen te nemen om de grafietuitstoot in de omgeving te voorkomen. ‘De maatregelen zijn een uitbreiding van de acties die grafietemissie de afgelopen maanden al drastisch terug brachten,’ volgens de bedrijven.

Handen wassen

Mensen die de metalen voor alle zekerheid te lijf willen gaan, kunnen dat doen door zo goed mogelijk schoon te maken, de vloer bijvoorbeeld met een natte dweil, en door de handen te wassen. Ook kan het goed zijn de tuin(spullen) goed schoon te spuiten.

Omwonenden, met name in Wijk aan Zee, klagen al lange tijd over de uitstoot. Begin dit jaar begon er een onderzoek naar. Tata Steel werkt aan een plan om de uitstoot te verminderen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden