Update

RIVM: rauwe groenten goed wassen of verhitten

ANP Beeld
ANP

Het is raadzaam om groenten goed te wassen en zo mogelijk te schillen, koken of bakken. Dat advies heeft het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) vrijdag gegeven. Eerder deze week werd bekend dat op groenten resistente bacteriën zijn gevonden. Onderzoekers van het Amsterdamse VU medisch centrum deden die vondst.

Als mensen veel van die bacteriën binnenkrijgen, bestaat de kans dat ze immuun worden voor antibiotica bij ernstige ziekte. Volgens het RIVM wordt de kans op besmetting met de gevaarlijke bacteriën geminimaliseerd als de groenten gewassen, gekookt of gebakken worden.

Het risico helemaal wegnemen, is onmogelijk, zegt directeur Roel Coutinho van het Centrum Infectieziektebestrijding van het RIVM. 'Maar mensen moeten gewoon hun gezond verstand gebruiken. Soms zijn mensen lui en wassen ze bijvoorbeeld de aarbeien niet. Dat moeten ze dus wel doen.'

De wetenschappers van het VU mc onderzochten 119 stuks groente. In zeven daarvan bleek de ESBL's te zitten. Dat zijn enzymen die bacteriën aanmaken waardoor ze resistent worden voor veel antibiotica. Van de zeven besmette monsters waren er 5 van biologische teelt. (ANP)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden