RIVM: Mogelijk mondkapje voor sommige beroepen

Mensen met een zogeheten contactberoep, zoals kappers, moeten mogelijk een mondkapje dragen als ze in de toekomst weer aan de slag gaan. Dat zei RIVM-directeur Jaap van Dissel donderdag in een briefing aan de Tweede Kamer.

Jaap van Dissel, directeur van het Centrum Infectieziektebestrijding van het RIVM.Beeld ANP

Van Dissel benadrukte dat het niet zeker is dat dat gebeurt, maar zei wel dat er over wordt nagedacht. Maar dan alleen voor bepaalde beroepsgroepen en alleen als het echt bijdraagt aan het tegengaan van de verspreiding van het coronavirus. Uiteindelijk moet het kabinet de knoop doorhakken.

Van Dissel is er niet voor om – zoals in Duitsland of België gebeurt – mensen voor te schrijven met een mondkapje op te gaan winkelen. Volgens hem heeft dat geen toegevoegde waarde. Immers: wanneer iedereen zich aan de afspraken houdt (houd anderhalve meter afstand en was regelmatig je handen) moet dat voldoende zijn om besmetting te voorkomen.

Bovendien is hij bang dat het voorschrijven van mondkapjes de situatie juist kan verergeren. “Dat mensen die verkouden of ziek zijn denken: ik kan wel naar buiten, want ik heb een mondkapje op.”

Groot tekort maskers

Sjaak de Gouw, directeur publieke gezondheid van de Gemeentelijke Gezondheidsdiensten (GGD) wijst erop dat er nog steeds en groot tekort is aan mondkapjes en andere persoonlijke beschermingsmiddelen. Dit ondanks de landelijke distributie.

Het nieuwe verdeelmodel, waar afgelopen weekend afspraken over zijn vastgelegd, lijkt al meteen zijn werk te doen, constateert De Gouw. Inmiddels gaat twee derde van de chirurgische mondkapjes naar de langdurige zorg, dat was daarvoor de helft. Van de best beschermende gewone maskers gaat momenteel zelfs 100 procent naar de langdurige zorg.

De experts melden overigens, na vragen van Kamerleden, dat mondkapjes in bepaalde situaties en voor bepaalde doelgroepen een bijdrage kunnen leveren aan de afbouwscenario’s de komende maanden. Zo kan een kapper met een mondkapje wellicht weer aan de slag. 
Dan moet het echter niet gaan om zelfgemaakte kapjes, maar om gekeurde beschermingsmiddelen. 

Het kabinet is vooralsnog zeer terughoudend over het gebruik van mondkapjes door de gehele bevolking, vanwege de schaarste aan materialen.   

Immuun

Ook werd duidelijk dat van zogeheten groepsimmuniteit tegen het coronavirus in Nederland nog lang geen sprake is. Wel is mogelijk zo’n 3 procent van de bloeddonoren op dit moment al immuun voor het coronavirus, hield Van Dissel de Kamer voor met de nodige slagen om de arm. Als je dat percentage loslaat op alle 17,4 miljoen Nederlanders, gaat het om een half miljoen mensen. 

De cijfers blijken uit de voorlopige resultaten van een onderzoek van bloedbank Sanquin. Eerder kwam naar voren dat landelijk een immuniteitsgraad van minstens 60 procent nodig is om te zorgen dat we ouderen en zieken kunnen beschermen via groepsimmuniteit. Van Dissel hierover tegen de Tweede Kamer: “Elke afweer is gunstig in de bestrijding van het virus, want corona kan zich toch moeilijker verspreiden doordat deze groep mensen immuun is.”

Verpleeghuizen

Tijdens de briefing had Van Dissel het ook over de verpleeghuizen in Nederland. Inmiddels komen er steeds minder verpleeghuizen bij waar het coronavirus wordt gemeld. Het aantal meldingen op locaties waar al corona was geconstateerd, neemt echter nog steeds toe. In de tweede helft van maart kwamen er dagelijks tot zo’n vijftig tehuizen bij met een coronamelding. De laatste dagen gaat het dagelijks om zo’n tien instellingen, aldus Van Dissel.

In totaal zijn er nu ruim 900 verpleeghuislocaties waar corona is vastgesteld, op een totaal van 2500. De registratiesystemen voor de verpleeghuiszorg tonen momenteel 2282 bevestigde coronapatiënten. Bij 3024 patiënten is een verdenking op het virus gerapporteerd.  

Inmiddels zijn in totaal 629 patiënten overleden in de tehuizen aan het virus. Toch constateert Van Dissel dat het bezoekverbod voor ouderen in tehuizen, dat het kabinet vorige maand afkondigde, aantoonbaar werkt.

Provincies met veel infecties

De RIVM-directeur belichtte nog eens dat het coronavirus niet egaal over Nederland verspreid is. “De nieuwe gevallen zijn nog vooral in provincies waar veel infecties worden vastgesteld,” ziet Van Dissel. Het gaat om Noord-Holland, Zuid-Holland, Noord-Brabant en Gelderland. 

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden