Update

RIVM: Kunstgraskorrels zijn wel veilig

Kunstgrasvelden die met rubberkorrels zijn bestrooid, vormen slechts 'praktisch verwaarloosbare' risico's voor de volksgezondheid.

Trainingscomplex De Toekomst van Ajax, waar vier kunstgrasvelden met rubberkorrels vervangen worden.Beeld anp

Dat meldt het RIVM dinsdag na nieuw onderzoek. Dus is het verantwoord om op deze velden te sporten.

In het rubber zitten veel verschillende stoffen, zoals metalen en weekmakers. Die blijken in zeer lage hoeveelheden uit de korrels vrij te komen, doordat de stoffen min of meer in het granulaat zitten 'opgesloten'. Hierdoor is het schadelijke effect op de gezondheid minimaal, aldus het onderzoeksinstituut.

100 sportvelden
Aanleiding voor het onderzoek was de maatschappelijke bezorgdheid die ontstond na de televisie-uitzending van Zembla 'Gevaarlijk Spel' in oktober 2016. Daarin luidden experts de noodklok over kunstgras bestrooid met rubberkorrels. Na de uitzending meldden tientallen bezorgde sportclubs, stichtingen en gemeenten zich.

Het RIVM heeft nu de stoffen onderzocht in 100 sportvelden die representatief zijn voor kunstgras in Nederland. Daarnaast zijn drie soorten laboratoriumproeven uitgevoerd om te onderzoeken welke stoffen uit de korrels vrijkomen als de sporter ermee in aanraking komt.

Norm bijstellen
Per saldo stelt het RIVM vast: "Er zijn geen signalen aangetroffen die duiden op een verband tussen sporten op kunstgras met rubberkorrels en het ontstaan van leukemie en lymfeklierkanker. Dit verband is in geen enkel internationaal onderzoek aangetoond."

Toch adviseert het RIVM aan Brussel om de norm voor rubberkorrels bij te stellen naar een norm die dichter in de buurt ligt van de veiligheid waaraan consumentenproducten moeten voldoen. Begin 2017 komt informatie uit nieuw Amerikaans onderzoek over een langere termijn beschikbaar.

Doorspelen
VACO en Band en Milieu, die de bandenbranche en de verwerkers van de banden vertegenwoordigen, stellen in een reactie tevreden te zijn met de RIVM-onderzoeken. "Het is goed dat alle sporters, ouders, gemeenten, sportclubs en vrijwilligers hun velden kunnen blijven gebruiken zonder zich zorgen te hoeven maken."

Op basis van de eerste conclusies laat voetbalbond KNVB weten dat clubs gewoon op kunstgras kunnen doorspelen. Woordvoerder Chris van Nijnatten: "Zoals we het nu begrijpen verklaart het RIVM het kunstgras veilig en op dat advies zullen wij ons beleid baseren; zoals we steeds van de adviezen van het RIVM zijn uitgegaan."

Stoppen
Overigens zijn veel ouders er nog steeds niet gerust op. Volgens Mark de Haas van belangenorganisatie 'Kom van dat gras af' moeten gemeenten toch aan een plan werken om 'zo snel mogelijk' van de omstreden rubberkorrels in de velden af te komen. "Neem het zekere voor het onzekere en haal dat spul weg."

Eén op de drie Nederlandse amateurclubs met kunstgras gaf na de commotie aan uit voorzorg gedeeltelijk of helemaal met voetbal op de velden te stoppen. Op trainingscomplex De Toekomst van Ajax worden vier van korrelvelden vervangen, terwijl SDW uit Nieuw-West aankondigde het op kurk te gaan proberen.

Reactie Amsterdam
Wethouder Van der Burg van Sport kondigde vorige maand aan dat er ongeacht de uitkomsten van het RIVM-onderzoek geen nieuwe kunstgrasvelden met rubberkorrels meer bij komen in de stad. Amsterdam telt er nu nog 78. Die velden zijn in het beheer van de gemeente, een beslissing over eventuele aanpassingen is dus aan het college.

De woordvoerder van Van der Burg noemt de eerste signalen dinsdagochtend 'fijn', maar laat weten de officiële publicatie van het RIVM-rapport nog af te wachten voor er een inhoudelijke reactie volgt.

Het aanpassen van normen voor rubbergranulaat, zoals het RIVM adviseert, is volgens haar iets dat vanuit Den Haag of zelfs Brussel aangestuurd zou moeten worden, en dus geen gemeentelijke aangelegenheid.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden