RIVM gaat 'kritische ouders' beter voorlichten over vaccinaties

Het RIVM neemt maatregelen om ouders met bedenkingen over kindervaccinaties beter voor te lichten.

Het aantal kinderen dat wordt gevaccineerd is 95 procent, maar het RIVM ziet al twee jaar op rij een daling van 0,5 procent. Beeld anp

Alle verpleegkundigen en artsen die werken binnen het Rijksvaccinatieprogramma krijgen volgend jaar een online cursus aangeboden, zodat ze worden bijgespijkerd over de inhoud van de vaccins en de achtergronden van het vaccinatieschema.

Ook komt op termijn extra tijd voor gesprekken met bezorgde ouders.

Concrete zorg
Het aantal kinderen dat wordt gevaccineerd is 95 procent, maar het RIVM ziet al twee jaar op rij een daling van 0,5 procent. Of dat voor rekening komt van de 'kritische ouder' weet het RIVM niet. Wel is het opvallend dat de consultatiebureaus steeds meer ouders zien met vragen over de prikken.

Achter de twijfel zit vaak een heel concrete zorg, zegt manager van het Rijksvaccinatieprogramma Hans van Vliet. "Bij de een is dat: 'Goh, krijgt mijn kind geen epilepsie?' Bij de ander: 'Spuiten ze geen kwik in?' 'Of is mijn dochter niet veel te jong voor al die prikken?' Altijd zit er wel een onderliggende vraag achter die vaak heel goed te beantwoorden is."

90 procent
Als je twijfelaars in het programma wil houden, kom je niet ver met een brochure en een verwijzing naar de website - wat nu nog weleens voorkomt. "Het gaat erom: Welke vragen hebben mensen over het vaccinatieprogramma en beantwoorden we die? Dat doen we nu niet goed genoeg. Dus er moet iets gebeuren."

Het is belangrijk dat de vaccinatiegraad zo hoog mogelijk blijft. Ongeveer 90 procent moet meedoen, anders bestaat het risico van een uitbraak van een ernstige infectieziekte. Nog niet gevaccineerde kinderen kunnen dan besmet raken.

Afgelopen weekend laaide op social media een heftige discussie los nadat blogster Pauline Bijster op Happinez.nl schreef dat ze twijfelde of ze haar vierde kind moest laten vaccineren. Haar vragen en zorgen werden op het consultatiebureau niet goed opgepakt, schreef ze. Van Vliet hoopt met de nieuwe maatregelen dergelijke ervaringen te voorkomen.

Lees verder: 'Je moet nu maar geloven dat die ziektes erg zijn' [+]

Beeld Het Parool
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden