RIVM: besmette geiten afmaken

'Tienduizenden geiten zullen moeten worden geruimd.' Foto ANP

DEN HAAG - Alle drachtige geiten op boerderijen waar Q-koorts heerst, moeten op korte termijn worden geruimd. Dat adviseert het Rijksinstituut voor Volksgezondheid (RIVM) in een advies, dat in handen is gekomen van televisieprogramma Zembla.

Het gaat volgens het document om tienduizenden geiten. Ruimen is de beste oplossing omdat, als gevolg van de bacterie die Q-koorts veroorzaakt, geiten spontane abortussen krijgen en de bacterie zich dan nog verder kan verspreiden. Ook mensen worden ziek van de bacterie.

Door eenmalig alle drachtige geiten op besmette bedrijven te ruimen, wordt dat risico beperkt. Daarbij worden zowel besmette als gezonde beesten afgemaakt. Boeren die hun geiten van tevoren hebben laten inenten tegen Q-koorts hoeven niet te ruimen. Volgens het RIVM is er haast bij omdat besmette geiten al in december spontane abortussen kunnen krijgen.

Andere scenario's als een dekverbod voor geiten moeten volgens het RIVM nader bestudeerd worden voor het jaar 2011. Voor 2010 heeft dat geen zin meer omdat de meeste geiten nu al drachtig zijn.

De ministers Ab Klink van Volksgezondheid en Gerda Verburg van Landbouw willen nog geen reactie geven op het uitgelekte advies van het RIVM. Een bijeenkomst over de Q-koorts met bestuurders en vertegenwoordigers van onder meer de GGD in Noord-Brabant werd gisteren afgeblazen vanwege spoedoverleg. Ook werd de publicatie van een kaart met besmette gebieden uitgesteld. Het ministerie van Landbouw verklaarde de kaart later deze week online te zetten.

De infectieziekte houdt al sinds 2007 huis in Brabant, maar het heeft bijna drie jaar geduurd voordat de urgentie in Den Haag doordrong.

Het advies drachtige geiten te ruimen is in lijn met de kritiek die de deskundigen de laatste maanden hebben geuit op de aanpak van de overheid. Vooral artsen en microbiologen verwijten het kabinet dat het de economische belangen van de geitenhouders zwaarder laat wegen dan de volksgezondheid. Met name de weigering van de overheid om bekend te maken wélke bedrijven besmet zijn, stuit op felle kritiek.

Het beeld dat oprijst uit alle rapporten over de ziekte, stemt niet vrolijk: overheidsdiensten werkten langs elkaar heen of maakten onderling ruzie. De GGD Hart voor Brabant klaagt steen en been over de gebrekkige informatievoorziening van de Gezondheidsdienst voor Dieren en ook de communicatie met de Voedsel- en Warenautoriteit laat veel te wensen over. Terwijl huisartsen en ziekenhuizen in Oost-Brabant volstromen met nieuwe patiënten, groeit bij de GGD het chagrijn over de weifelende houding van de ministers Klink en Verburg.

De ministers hebben beloofd dat ze deze week bekend maken wat ze zullen doen met de adviezen van de RIVM. Dat betekent dat de ministers voor de moeilijke keuze staan om de boerensector tegen zich in het harnas te jagen, want de geitenhouders vinden het 'onacceptabel' om op besmet verklaarde bedrijven alle drachtige dieren te ruimen.

De Kamer praat volgende week over de Q-koorts. Met uitzondering van het CDA zeggen nu alle grote fracties dat de ministers te lang getalmd hebben. ''We zijn strompelend van start gegaan,'' zegt PvdA-Kamerlid Harm Evert Waalkens. Volgens SP-Kamerlid Henk van Gerwen mag Klink de volksgezondheid niet langer in de waagschaal stellen vanwege de economische belangen van de geitenhouders. (HET PAROOL)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden