Update

RIVM activeert Nationaal Hitteplan

Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu heeft in verband met het warme weer maandag het Nationaal Hitteplan geactiveerd.

ANP
Zijn er voldoende maatregelen genomen om het huis koel te houden, drinken ouderen voldoende en is hun kleding luchtig genoeg? Beeld anp
Zijn er voldoende maatregelen genomen om het huis koel te houden, drinken ouderen voldoende en is hun kleding luchtig genoeg?Beeld anp

Het RIVM roept mensen op om extra goed te zorgen voor kwetsbare mensen, zoals ouderen, chronisch zieken, mensen met overgewicht en mensen in verzorgingshuizen.

"Extra alertheid kan gezondheidsproblemen door het warme weer beperken. Ook de zonkracht is de komende dagen hoog. De huid kan dan binnen vijftien minuten verbranden," waarschuwt het gezondheidsinstituut.

Het KNMI heeft maandagmiddag code geel afgekondigd in verband met de aanhoudende hitte. De weercode houdt verband met het Nationaal Hitteplan.

17 graden
De maximumtemperaturen liggen maandag tussen 25 graden op de Wadden en 30 graden in het zuidoosten en dinsdag tussen 27 en 33 graden. In de nacht van maandag op dinsdag komt de minimumtemperatuur op veel plaatsen niet beneden de 17 graden, aldus het weerinstituut.

Het RIVM laat het hitteplan ingaan bij aanhoudend warm weer, met maximumtemperaturen boven de 27 graden.

Volgens het instituut zouden mensen lichamelijke inspanningen in de middag moeten beperken. Ook zouden ze de woning koel moeten houden met zonwering, ventilators of airconditioning. Daarnaast adviseert het RIVM om voldoende te drinken, dunne kleding te dragen en goed te beschermen tegen de zon.

De Inspectie Gezondheidszorg gaat extra controleren bij verpleeghuizen en gehandicaptenzorginstellingen of de regels die gelden tijdens een hittegolf goed worden nageleefd. Zo wordt er extra gelet of ouderen voldoende te drinken krijgen en of zorginstellingen voor voldoende koelte zorgen.

"Mocht een bestuurder zijn verantwoordelijkheid niet nemen om benodigde maatregelen uit te voeren, dan dwingt de inspectie deze af."

Rode Kruis
Het Nederlandse Rode Kruis riep maandag familie en kennissen van kwetsbare ouderen ook al op om tijdens warme dagen extra op ze te letten.

Uit onderzoek van de organisatie blijkt dat maar een of vijf Nederlanders (18 procent) geregeld vraagt of oudere familieleden extra hulp nodig hebben vanwege de warmte.

Zijn er voldoende maatregelen genomen om het huis koel te houden, drinken ouderen voldoende en is hun kleding luchtig genoeg?

Bij hitte zijn het juist ouderen die risico lopen, aldus het Rode Kruis maandag. Uitdroging en oververhitting liggen op de loer. Ouderen ervaren minder snel een dorstprikkel terwijl ze wel genoeg moeten drinken om de hoeveelheid vocht op peil te houden: zo'n twee liter per dag.

Nu het Nationaal Hitteplan geactiveerd is, staan hulpverleners van de organisatie klaar om te helpen.

Ze voeren bijvoorbeeld warmtechecks uit bij zelfstandig wonende ouderen. Ze bezoeken vooral ouderen in stedelijke gebieden omdat het daar vaak nog iets warmer is dan in landelijk gebied of aan de kust.

Hitteplan: tips bij extreem warm weer

In het Nationaal Hitteplan staan allerlei maatregelen en tips om iets te doen tegen de gevaren en het ongemak van aanhoudend hoge temperaturen.

Het ongemak van hitte kan volgens het RIVM beperkt worden door aandacht te schenken aan de volgende punten in het plan:

- Drink voldoende. Zorg ervoor dat u voldoende drinkt, ook als u geen dorst heeft. U drinkt te weinig als u minder plast dan gebruikelijk of als de urine donker van kleur is. Bedenk dat u ook ongemerkt veel vocht verliest door transpiratie. Matig het gebruik van alcohol. Zorg dat u altijd een flesje water bij de hand hebt, zeker als u naar buiten gaat of met de auto op pad gaat.

- Houd uzelf koel. Draag dunne kleding. Blijf in de schaduw en beperk lichamelijke inspanning in de middag (tussen 12.00 en 16.00 uur). Maak gebruik van de koelere ochtend en avond om boodschappen te doen of te wandelen. Neem een (voeten)bad of douche en zoek verkoeling onder een boom of bij het water.

- Houd uw woning koel. Opwarming van de woning kan worden beperkt door tijdig gebruik te maken van zonwering, ventilator of, indien aanwezig, airconditioning. Zorg voor permanente ventilatie door ventilatieroosters open te houden en ramen op een kier te zetten. Zorg voor extra frisse lucht door het openen van ramen en/of deuren op tijdstippen dat het buiten koeler is, zoals 's avonds, 's nachts en 's ochtends.

- Zorg voor elkaar. Let bij warm weer extra op mensen in uw omgeving die uw hulp kunnen gebruiken. Dat geldt vooral tijdens de vakantieperiode, wanneer familieleden en verzorgers weg kunnen zijn.

Het RIVM wijst erop dat het aanhoudend warme weer vooral een gezondheidsrisico vormt voor ouderen, chronisch zieken en mensen met overgewicht. Ook mensen die niet goed voor zichzelf kunnen zorgen hebben op warme dagen meer aandacht van anderen nodig om voldoende te drinken en koel te blijven.

Kinderen zijn kwetsbaar voor hitte omdat ze niet altijd zelf in staat zijn om maatregelen te nemen om oververhitting te voorkomen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden