RIVM: 90 procent ic-opnames voorkomen door coronamaatregelen

Als er geen maatregelen waren genomen om de verspreiding van het nieuwe coronavirus in te dammen, zouden naar schatting ruim 23.000 ernstig zieke patiënten ic-zorg nodig hebben gehad. Dat zei RIVM-directeur Jaap van Dissel woensdagmiddag tegen de Tweede Kamer.

Jaap van Dissel, directeur van het Centrum Infectieziektebestrijding van het RIVM.Beeld ANP

Dit betekent dat het ingrijpen van het kabinet zo’n 90 procent van de ic-opnames in verband met het nieuwe coronavirus heeft voorkomen, aldus Van Dissel in een briefing aan Kamerleden.

Inmiddels is in alle delen van Nederland het aantal nieuwe ziekenhuisopnamen gedaald. In het noorden van Nederland is er nog amper sprake van besmettingen. Een van de redenen dat de basisscholen weer deels open kunnen. Verder besmetten kinderen nauwelijks andere mensen.

Besmettingsgraad

Ook zei Van Dissel dat de besmettingsgraad waarschijnlijk op 0,8 blijft hangen, waardoor het virus langzaam uitdooft. Het is belangrijk dat dit cijfer onder de 1 is, wat sinds medio maart het geval is. Dat cijfer betekent dat één besmet persoon gemiddeld één ander besmet. Wel zei Van Dissel dat de onzekerheid over die 0,8 komende tijd weer toeneemt.

Uiteindelijk moeten alleen nog zeer specifieke maatregelen in Nederland gelden om de verspreiding van corona te voorkomen, voorspelt Van Dissel. En niet meer de algemene maatregelen van nu. “Maar dat duurt wel even. We zijn nog maar net over de piek heen en het zorgpersoneel moet eerst even tot rust komen op dit moment.”

Tot slot gaf Van Dissel nog aan dat het Outbreak Management Team momenteel bekijkt of en op welke manier mondkapjes buiten de ziekenhuiszorg (bijvoorbeeld in de thuiszorg) gebruikt kunnen worden door werknemers. Over twee weken komt hier een advies over. 

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden