RIVM: 148 sterfgevallen, 237 nieuwe ziekenhuisopnames

De afgelopen 24 uur zijn in Nederland 148 meldingen gedaan van mensen die zijn overleden aan Covid-19. Er zijn 237 nieuwe coronagerelateerde ziekenhuisopnames gemeld. 

Een arts van het AMC kleedt zich aan voordat hij een mogelijke coronapatiënt behandelt. Beeld Jakob van Vliet
Een arts van het AMC kleedt zich aan voordat hij een mogelijke coronapatiënt behandelt.Beeld Jakob van Vliet

Dat meldt het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) donderdag in de dagelijkse update.

Het dodental is iets harder gestegen dan woensdag, toen het RIVM 147 nieuwe doden meldde. Het aantal nieuwe ziekenhuisopnames is met 237 lager dan de dag ervoor. Woensdag werden er 308 opnames gemeld, dinsdag 234 en maandag 101. De cijfers van dinsdag kunnen een vertekend beeld geven, omdat in het weekend minder sterfgevallen en opnames worden doorgegeven aan het RIVM.

In de dagelijkse update wordt het nieuwe aantal sterfgevallen en ziekenhuisopnames genoemd. Deze hebben zich in de afgelopen dagen voorgedaan en zijn in de afgelopen 24 uur gerapporteerd. 

Coronabesmettingen

Het totaalaantal coronapatiënten dat is overleden is opgelopen tot 2396. In totaal zijn er nu coronagerelateerde 7972 ziekenhuisopnames. Donderdag zijn er 21.762 coronabesmettingen bekend bij het RIVM, een toename van 1213 ten opzichte van woensdag. De werkelijke aantallen zijn hoger, omdat niet alle coronapatiënten worden getest. 

Burgemeester Halsema liet donderdagmiddag tijdens een debat in de gemeenteraad over de bestrijding van de coronapandemie weten dat in de regio Amsterdam-Amstelland in totaal 1284 mensen positief zijn getest op het coronavirus. 384 van hen werken in de zorg.  

Ook meldde de burgemeester dat in de regio inmiddels 83 patiënten zijn overleden aan corona. In totaal zijn 440 personen opgenomen (geweest) in een ziekenhuis.

Regionale verschillen

Volgens het RIVM kent de verspreiding van het coronavirus grote regionale verschillen. Bijna een kwart van de bevestigde besmettingen komt uit Noord-Brabant. In Groningen, Drenthe, Friesland en Zeeland zijn relatief weinig besmettingen.

In Noord-Brabant lijkt de epidemie af te vlakken. Het aantal meldingen in het noorden van Nederland is stabiel laag, aldus het RIVM.

Meer testen

Sinds 6 april worden meer mensen getest op het coronavirus. De uitbreiding van het testen is bedoeld voor zorgmedewerkers buiten het ziekenhuis, zoals huisartsen, verpleeghuismedewerkers, medewerkers in de gehandicaptenzorg of thuiszorgmedewerkers. Ook worden er meer patiënten getest met een hoog risico op ernstig verloop van een coronavirusinfectie, zoals ouderen en mensen met een bestaande ziekte of aandoening.

Doordat er meer getest wordt, zal er waarschijnlijk ook meer positief getest worden. Een toename in het aantal meldingen betekent dus niet dat de ziekte zich sneller verspreidt.

Volg ons liveblog over het coronavirus voor het laatste nieuws. 

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden