Update

RIVM: 132 nieuwe sterfgevallen, 189 nieuwe ziekenhuisopnames

De afgelopen 24 uur zijn in Nederland 132 meldingen gedaan van mensen die zijn overleden aan Covid-19. Er zijn 189 nieuwe coronagerelateerde ziekenhuisopnames bekend.

Schiphol is nagenoeg uitgestorven. Het aantal passagiersvluchten is met 90 procent gedaald.Beeld ANP

Dat meldt het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) zaterdag in de dagelijkse update.

Het dodental is gestegen ten opzichte van vrijdag, toen het RIVM 115 nieuwe doden meldde. Het aantal nieuwe ziekenhuisopnames is met 189 lager dan de dag ervoor. Vrijdag werden er 225 opnames gemeld.

In de dagelijkse update wordt het nieuwe aantal sterfgevallen en ziekenhuisopnames genoemd. Deze hebben zich in de afgelopen dagen voorgedaan en zijn in de afgelopen 24 uur gerapporteerd.

Intensive care

Het aantal coronapatiënten op de intensive care is gestegen naar 1391. Vrijdag waren het er 1384, een stijging dus van 7. Dat maakte het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS) zaterdag bekend. Het totaal aantal coronapatiënten dat op de ic is overleden, bedraagt 387. Er zijn 178 mensen hersteld van de ic.

Van de Nederlandse coronapatiënten op de ic liggen er 1334 in Nederland en 57 in Duitsland, 1 minder dan vrijdag, door een overlijden. Er zijn geen nieuwe verplaatsingen naar Duitsland geweest.

Voorzitter Ernst Kuipers van het Landelijk Netwerk Acute Zorg: “We zitten momenteel op een stabiel hoog plateau sinds afgelopen maandag. Dat vraagt onveranderd veel inzet van alle ziekenhuizen om patiënten op te vangen.”

De afgelopen 24 uur zijn er 20 verplaatsingen geweest tussen de regio’s, waarvan 17 naar een ic.

Coronabesmettingen

Het totaalaantal coronapatiënten dat is overleden is opgelopen tot 2643. In totaal zijn er nu coronagerelateerde 8386 ziekenhuisopnames. Zaterdag zijn er 24.413 coronabesmettingen bekend bij het RIVM, een toename van 1316 ten opzichte van vrijdag. De werkelijke aantallen zijn hoger, omdat niet alle coronapatiënten worden getest. Landelijk gezien is 24 procent van de bevestigde Covid-19 patiënten een zorgmedewerker.

Volgens het RIVM kent de verspreiding van het coronavirus grote regionale verschillen. Bijna een kwart van de bevestigde besmettingen komt uit Noord-Brabant. In Groningen, Drenthe, Friesland en Zeeland zijn relatief weinig besmettingen.

Meer testen

Sinds 6 april worden meer mensen getest op het coronavirus. De uitbreiding van het testen is bedoeld voor zorgmedewerkers buiten het ziekenhuis, zoals huisartsen, verpleeghuismedewerkers, medewerkers in de gehandicaptenzorg of thuiszorgmedewerkers. Ook worden er meer patiënten getest met een hoog risico op ernstig verloop van een coronavirusinfectie, zoals ouderen en mensen met een bestaande ziekte of aandoening.

Doordat er meer getest wordt, zal er waarschijnlijk ook meer positief getest worden. Een toename in het aantal meldingen betekent dus niet dat de ziekte zich sneller verspreidt. Opvallend aan de laatste cijfers is dat 44 procent van de positief geteste personen uit zorgpersoneel bestaat.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden