RIVM: 13 besmettingen met omikronvariant in Nederland

De nieuwe coronavariant omikron is geconstateerd bij dertien mensen in twee vliegtuigen uit Zuid-Afrika die vrijdag in Nederland zijn geland. Dat meldt het RIVM zondagmiddag.

Edwin van der Aa en Niels Klaassen
null Beeld ANP
Beeld ANP

Van de 624 passagiers in de vliegtuigen zijn er 61 positief getest op corona, van wie er dus 13 zijn gediagnosticeerd met de nieuwe virusvariant.

De twee vliegtuigen uit Kaapstad en Johannesburg zijn vrijdagochtend geland op Schiphol. De passagiers en bemanningsleden moesten enkele uren wachten voordat ze de vliegtuigen mochten verlaten en werden allemaal getest op corona. De monsters zijn inmiddels geanalyseerd.

Het onderzoek is nog niet afgerond. Mogelijk wordt de nieuwe variant in meer testmonsters aangetroffen.

Isolatie

Coronaminister De Jonge zei zondagmiddag tijdens een persbijeenkomst dat alle positief geteste mensen in isolatie zitten. Er geldt een quarantaineplicht bij reizigers die nu nog terugkomen uit zuidelijk Afrika. Hij zei ook dat alle mensen die uit een hoogrisicoland terugkomen in Nederland gebeld worden door de GGD.

Het is ‘zeker niet ondenkbaar’ dat er meer omikronbesmettingen zijn, aldus De Jonge. Bij lang niet alle positieve testuitslagen wordt het ‘dna’ van het virus onderzocht, dus het kan zijn dat de mutant al breder verspreid is. “Hij is nog niet teruggevonden in de wekelijkse steekproef van 1500, dus dat doet vermoeden dat-ie niet in groten getale aanwezig was. Maar we weten het niet zeker. Dat moeten we onderzoeken. We maken ons zorgen over deze variant, omdat hij besmettelijker lijkt,” aldus de demissionair minister.

Nieuwe maatregelen

De Jonge kan ‘niet uitsluiten’ dat de opkomst van de nieuwe virusversie Nederland dwingt om nog hardere lockdownmaatregelen te nemen. Het kabinet beraadt zich met EU-lidstaten op nadere restricties voor het vliegverkeer. Volgens De Jonge kan het land niet op slot: “Het is eigenlijk ondenkbaar dat je dit virus daadwerkelijk bij de grens kan tegenhouden. Je kunt de introductie vertragen, dat willen we, daarom nemen we maatregelen.” Maar helemaal tegenhouden ‘is onmogelijk in een open samenleving als Nederland, zo verbonden met het Europese continent’, stelt hij.

Het RIVM roept alle reizigers die sinds maandag 22 november zijn teruggekeerd uit Zuid-Afrika, Botswana, Malawi, Lesotho, Swaziland, Namibië, Mozambique of Zimbabwe op zich te laten testen, óók als zij geen klachten hebben. Voor deze mensen is een speciaal telefoonnummer geopend waar zij een testafspraak kunnen maken: 0800-5005.

Besmettelijker

Het RIVM zei zaterdag al dat vermoedelijk de omikronvariant rondging bij de reizigers, maar de definitieve uitslag moest nog volgen. Eerder op zondag meldden Noorse media al, op basis van informatie van de directeur van de Noorse organisatie voor infectiebestrijding, dat er dertien besmettingen met de nieuwe variant in Nederland waren vastgesteld.

De variant werd voor het eerst gemeld in Zuid-Afrika. Inmiddels is deze variant op verschillende plaatsen in de wereld opgedoken. “Wat we zeker weten is dat die besmettelijker is dan de deltavariant,” aldus De Jonge zondagmiddag. De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) noemt deze variant zorgelijk, maar het is niet duidelijk wat de gevolgen zijn voor de ernst van de ziekte en of de huidige vaccins voldoende werken.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden