PlusStraatbeeld

Rivierstaete met aanstellerige 'ae' blijft volkomen misplaatst

Het kolos langs de Amstel staat al jaren leeg en een herontwikkeling is op handen, maar waarom herstellen we deze fout niet en smijten we het tegen de vlakte?

Rivierstaete langs de Amstel Beeld Roy del Vecchio
Rivierstaete langs de AmstelBeeld Roy del Vecchio

De steenpuist Rivierstaete is al decennia een doorn in het oog van menig Amsterdammer. Het vaalwitte ijspaleis detoneert sinds 1973 in de Rivierenbuurt alsof er een ruimteschip is geland, of een cruiseschip is gestrand, na een dwaaltocht over de Amstel. Wie de acht verdiepingen hoge kolos vanaf de Amstel bekijkt, verbaast zich over de afmetingen - en dat is dan nog maar de kortste kant van de Apenrots, zoals het in de volksmond heet.

Toen Rivierstaete in 1973 werd opgeleverd, na zes jaar bouwen, was het met een vloeroppervlak van 27.700 m2 het grootste kantoorgebouw van Europa.

Ter vergelijking: de Amsterdam Arena is 35.000 m2. Het gebouw werd ontworpen door de Rotterdamse architect Huig Aart Maaskant (1907-1977), die ook de Euromast en het Amsterdamse Hilton ontwierp.

In het naoorlogse Rotterdam had Rivierstaete ongetwijfeld niet misstaan, maar in de Rivierenbuurt is het al even misplaatst als wanneer daar de Euromast was neergezet.

Afbreken dus
Maar er is goed nieuws: Rivierstaete - met ook nog die aanstellerige 'ae' - staat leeg, aangezien er sinds de crisis van 2008 steeds minder behoefte was aan kantoorruimte. Sinds vorig jaar neemt de behoefte aan kantoorruimte weliswaar toe, maar er staat nog steeds zo'n één miljoen vierkante meter kantoorruimte te huur - vijftien procent van het Amsterdamse totaal.

Afbreken dus, en snel vergeten, lijkt het devies: de vergissing van het Maupoleum (1971-1994), nog zo'n spuuglelijke jarenzeventiguitwas, werd immers ook hersteld. Op het enorme terrein dat na het afbreken van Rivierstaete vrijkomt, zou je al gauw pakweg honderdvijftig appartementen kunnen neerzetten en dat komt mooi uit. Amsterdam is immers volgens de in januari verschenen ontwikkelstrategie 'Koers 2025: Ruimte voor de stad' naarstig op zoek naar locaties om 50.000 nieuwe woningen neer te zetten.

Rivierstaete

Wat ‘Apenrots’ gaat in revisie
Waar Amsteldijk/Trompenburgerstraat

Helaas hebben de eigenaars andere plannen: Rivierstaete wordt door Vastint Netherlands BV 'herontwikkeld': er komen kantoren en een hotel, pardon: 'tailor made offices' en een 'extended stay hotel'.

En er komt zelfs nog een negende 'rooftop'verdieping bij, zodat de oppervlakte de 30.000 m2 aantikt; daarvan wordt 20.000 m2 kantoor en 10.000 m2 hotel.

Herontwikkeling
Architect Roberto Meyer heeft verder bedacht dat er glazen wanden worden gezet voor de buitenwanden met zijn zes miljoen niet meer zo witte tegels. Volgens de site Rivierstaete.com 'ontstijgt Rivierstaete hiermee de regelmaat van haar omgeving' - een mooi eufemisme om te verhullen dat het gebouw volkomen misplaatst blijft.

De start van de herontwikkeling van Rivierstaete, aangekondigd met spandoeken die bijna wegvallen op de enorme gevel, staat voor deze zomer gepland.

In juni neemt de gemeente Amsterdam een beslissing over de bouwlocaties uit Koers 2025, waarin diverse groengebieden dreigen te worden geofferd. Als de gemeente op tijd koers bijstelt, kan de locatie Rivierstaete alsnog een mooi alternatief bieden voor één van die locaties. Want waarom nieuwe kantoren en hotels neerzetten in een woonwijk als er meer behoefte is aan woningen?

Meer straatbeeld? Klik dan hier.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden