Rivierenbuurt protesteert tegen groei kamerverhuur

Tientallen bewoners uit de Rivierenbuurt protesteren tegen 'verkamering'. Het 'omkatten' van woningen naar dure verhuur per kamer leidt tot ontwrichting van hun wijk.

In 2018 zijn volgens de gemeente 1200 vergunningen verstrekt om woningen om te zetten naar kamers.Beeld Bas de Meijer

"Veel huurwoningen die vrijkomen worden verkocht, verbouwd en per kamer verhuurd," signaleert bewoonster Jessica Bartels. De reden: een gezin betaalt tot 1200 euro per maand huur voor een appartement, vier jonge starters samen leveren 2400 euro of meer op. Alleen om het geld zetten verhuurders in op kamerverhuur.

Bartels sprak deze week namens Bewonersvereniging De Mirandabuurt in bij de gemeenteraadscommissie Wonen. In haar buurtje, zegt zij, worden dertig woningen per maand omgezet tot onzelfstandige woningen met drie tot vijf huurders. De woonwijk verandert zo in een buurt met vooral studenten en jonge starters. Bartels: "Wij hebben geen problemen met studenten en jongeren. Het wordt anders als zij samen in huizen gepropt worden om zo veel mogelijk huur te betalen."

Al lang bekend
Het verschijnsel is al lang in beeld, onderstreept Bartels. In 2016 hebben bewoners de gemeenteraad al opgeroepen tot maatregelen. Omdat wethouder Laurens Ivens (SP, Wonen) verbetering beloofde en zo nodig op de rem zou trappen, greep de raad niet in. Inmiddels werkt Ivens aan een nieuwe Huisvestingsverordening die in 2020 ingevoerd moet worden. Volgens de wethouder zijn vorig jaar 1200 vergunningen voor kamersgewijze verhuur door stadsdelen afgegeven.

Bartels, die denkt dat het om meer woningen gaat, reageert wanhopig. "Er staat straks geen normaal huurhuis meer in Amsterdam. Dit moet nu stoppen!" zegt ze. "De gemeente faciliteert speculatie, grootscheepse verdiensten met het schaarse goed woonruimte." Ze dringt aan een verbod tot de nieuwe regels er zijn. Volgens deskundigen is dat juridisch niet mogelijk, maar zou de gemeente wel sneller nieuw beleid kunnen maken.

Bewoners uit naastgelegen buurten trekken met Bartels op. Els Borgesius uit een complex aan de Hunzestraat, Trompenburgstraat en Rijnstraat met 42 appartementen, signaleert dat er bij haar in korte tijd 28 zijn verkamerd. Ze spreekt namens vijftien bezorgde bewoners.

Geluidsisolatie
Borgesius zegt dat de afdeling vergunningen van stadsdeel Zuid niet controleert. "Over geluidsisolatie stelt het stadsdeel: de aanvrager zegt isolatie te hebben toegevoegd. Maar het stadsdeel gaat niet kijken." De kern van het probleem is volgens haar niet dat jongeren of huiseigenaren doen wat mag, maar dat de gemeente dit toelaat. Dit beleid zorgt volgens haar voor een uittocht uit de stad van gezinnen met middeninkomens.

Hetty Krapels, bewoonster van een grachtenhuis, beschrijft hoe drie jongeren op de bovenliggende verdieping haar onbedoeld het leven zuur maken. Bemiddeling van Zoeklicht en Beterburen bood geen soelaas.

Even bezorgd is bewoner Hans Verbeek. "Hele portieken, galerijen en woonblokken in normale woonwijken gaan eraan." Verbeek stelt dat de statistieken van de gemeente over het omkatten rammelen. De stadsdelen houden de telling bij. "Die kan niet kloppen want er bestaan geen goede definities van kamerverhuur."

Tip Het Parool

Heb je een nieuwstip of nieuwsfoto? Voeg ons toe op Whatsapp. Liever mailen of anoniem tippen? Bekijk hier hoe dat kan.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden