Rivaal opent aanval op Marcouch

AMSTERDAM - Het conflict binnen de Amsterdamse PvdA rond Ahmed Marcouch laait verder op. De meerderheid van het afdelingsbestuur van Nieuw-West eist zijn terugtreden als lijstduwer voor de gemeenteraad. Tegelijkertijd is de aanval geopend op de agenda en stijl van Marcouch.

In een nieuwsbrief aan PvdA-leden in Nieuw-West keert Achmed Baâdoud, Marcouch' rivaal voor het lijsttrekkerschap in het stadsdeel, zich tegen islamitische les op openbare scholen, een plan van Marcouch. 'Juist in een moderne samenleving moet de overheid wegblijven van religie,' schrijft Baâdoud.

Baâdoud is nu stadsdeelbestuurder in Osdorp, dat volgend jaar met Slotervaart en Geuzenveld fuseert tot Nieuw-West. De PvdA-top wil Marcouch, stadsdeelvoorzitter in Slotervaart, als lijsttrekker bij de deelraadsverkiezingen van maart. De meerderheid van het afdelingsbestuur wil Baâdoud.

Onder druk van de partijtop is Marcouch toch nummer één en Baâdoud twee. Op een afdelingsvergadering 7 december stemmen de partijleden over de definitieve lijstvolgorde. Met zijn brief maakt Baâdoud die stemming tot een referendum over de koers van Marcouch.

Baâdoud neemt afstand van hem als hij schrijft: 'Ik ben van aanpakken, minder van steeds maar over problemen praten en er steeds de aandacht op vestigen.' Ook zijn uitsmijter leest als een sneer naar Marcouch: 'U zult me niet ineens op alle televisiezenders zien of in alle kranten', want dat zou ten koste gaan 'van mijn werk en daarmee van de burgers van Osdorp'.

Het lijstduwerschap bij de gemeenteraadsverkiezingen splijt het afdelingsbestuur in Nieuw-West. De meeste bestuursleden willen dat Marcouch daarvan afziet. ''Van tevoren is tegen kandidaten gezegd dat ze niet op twee lijsten mogen,'' zegt bestuurslid Wim Velthuis. Voorzitter Hans Aertsen hoort bij de minderheid die geen bezwaar maakt: ''De leden gaan hierover.'' Saaida Ait-Taleb is opgestapt als bestuurslid in Nieuw-West. Volgens Velthuis werd 'de druk van buitenaf' haar te veel. (BAS SOETENHORST)

De meerderheid van het afdelingsbestuur van Nieuw-West eist dat Ahmed Marcouch terugtreedt als lijstduwer voor de gemeenteraad. Foto ANP Beeld
De meerderheid van het afdelingsbestuur van Nieuw-West eist dat Ahmed Marcouch terugtreedt als lijstduwer voor de gemeenteraad. Foto ANP
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden