Rita Verdonk vecht terug

DEN HAAG - VVD-politica Rita Verdonk legt zich nog niet neer bij haar verwijdering uit de fractie in de Tweede Kamer. Dit maakt de positie van fractievoorzitter en partijleider Mark Rutte uiterst wankel.Een groot deel van de VVD-achterban is boos over Ruttes besluit Verdonk uit de Kamerfractie te zetten. De partijtop vreest voor morgen een grote opkomst van Verdonk-aanhangers naar een partijcongres, waar gestemd wordt over een motie tegen Rutte en partijvoorzitter Jan van Zanen.

Gistermiddag zei Verdonk dat ze twee opties had: een eenmansfractie vormen of uit de politiek vertrekken. Ze vroeg 24 uur bedenktijd. Maar inmiddels is ze volgens ingewijden van plan pas te beslissen na het congres. Dat biedt ruimte voor een derde optie, al lijkt deze onwaarschijnlijk: in de VVD blijven.

Verdonks adviseur Ed Sinke wil een bemiddelingspoging, waarmee erelid Hans Wiegel zou kunnen worden belast. Wiegel keert zich ook tegen Verdonks vertrek. Ook Frits Bolkestein, die volgens ingewijden begrip heeft voor Ruttes besluit, wordt genoemd. Zo'n bemiddeling is voor Rutte onaanvaardbaar. Als het congres het toch wil, is zijn positie onhoudbaar.

Rutte probeert het congres zo te regisseren dat hij het zal overleven. Morgenvroeg komen de voorzitters van de negentien Kamercentrales met Van Zanen bijeen om de gang van zaken te bespreken. Vanwege de crisis zal Rutte bij aanvang het congres toespreken en niet, zoals gepland, in de middag. Verdonk beslist pas op het laatste moment of ze op het congres verschijnt om het verzet tegen Rutte aan te wakkeren.

Rutte zegde haar gisteren de wacht aan omdat ze zich kritisch had uitgelaten over de koers van de partij. Voor de zomer had hij haar gewaarschuwd dat ze zich moest voegen naar zijn leiderschap.

Op het partijbureau komen veel boze reacties binnen en opzeggingen. Maar er zijn ook instemmende mailtjes. Eric Wetzels, voorzitter van de Kamercentrale in Brabant, voorziet 'een heel hete vergadering morgen'. ''Ik sluit niet uit dat Rita in haar val Mark meesleept.'' Oud-Kamerlid Gert-Jan Oplaat waarschuwt dat de achterban Verdonks vertrek 'niet begrijpt'. ''We slachten de kip met de gouden eieren.''

Lees vandaag verder in de krant:

Hoe de VVD weer in nood raakte

DEN HAAG - De druppel die voor VVD-leider Mark Rutte de emmer doet overlopen, zijn de uitspraken die Rita Verdonk afgelopen dinsdag deed op een diner in Utrecht.

Bestuurders overwogen af te treden

AMSTERDAM - Het partijbestuur van de VVD is gisteravond bijeen gekomen om zich op zijn positie te beraden nadat fractieleider Mark Rutte zijn collega Rita Verdonk had weggestuurd. Besloten is aan te blijven om de crisis niet nog groter te maken, aldus een woordvoerder.

'We hebben een Wiegel nodig'

Het Staphorster gemeenteraadslid Jan Talen dient morgen op het VVD-congres een motie in tegen partijleider Mark Rutte en partijvoorzitter Jan van Zanen. ''Willen we de partij bijeenhouden, dan moet Verdonk blijven.''

ANALYSE: Partij kan in tweeën breken

Wat stelde het nu helemaal voor, de uitspraken van Rita Verdonk gisterochtend in De Telegraaf en het Algemeen Dagblad (in een klein hoekje op pagina 4)? ''De VVD is onzichtbaar in het vreemdelingendebat en daar moeten we wat aan doen.'' En: ''Mark Rutte moet iets aan onze zichtbaarheid doen, dat is niet mijn taak.''

Probeer nu Het Parool

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden