Riskante wildgroei aan medische thuistests

De wildgroei aan onbetrouwbare en illegale medische thuistests is zo verontrustend dat huisartsen en de GGD binnenkort zelf met een gezondheidscheck komen. Het gaat om een online vragenlijst waaruit blijkt of medisch onderzoek nodig is.

null Beeld Floris Lok
Beeld Floris Lok

Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) maakt zich zorgen. In plaats van een bezoekje aan de huisarts kopen mensen vaker zelf testmateriaal via internet, bij de drogist of apotheek. Ze onderzoeken zelf hun bloed of speeksel op bijvoorbeeld diabetes of geslachtsziekten. Op internet zijn ook illegale tests verkrijgbaar voor onder meer kanker of aids/hiv.

De Inspectie voor de Gezondheidszorg heeft in het verleden diverse boetes en waarschuwingen uitgedeeld aan aanbieders van zelftests die niet aan de regels voldoen. Volgens een woordvoerder worden de eisen aan zelftests strenger en wordt de samenwerking op het gebied van handhaving binnen de EU geïntensiveerd.

Grote paniek
Buiten Europa heeft de inspectie echter geen bevoegdheid. Door de wildgroei is het moeilijk vast te stellen hoe betrouwbaar al deze tests zijn. 'Het komt voor dat mensen thuis testen en dan in grote paniek langskomen met bijvoorbeeld een te hoge cholesterolwaarde. Na een test bij ons blijken de waardes gewoon gangbaar,' zegt Stella Zonneveld (46), huisarts en voorzitter van de Huisartsenkring Amsterdam.

In het ergste geval geeft een thuistest ten onrechte aan dat er geen ziekte is. Doordat niet wordt ingegrepen kan de kwaal verergeren, kunnen zich complicaties voordoen of kan een geslachtsziekte zich verspreiden. GGD, huisartsen en gezondheidsstichtingen komen in samenwerking met onderzoeksinstituut Niped met een eigen check.

Waar de meeste zelftests zich richten op één ziekte, kijkt de Gezondheidscheck naar diverse risicofactoren. Hierbij wordt ook de levensstijl onderzocht.


Lees vandaag (29-9) het achtergrondartikel in Het Parool: 'Doktertje spelen, de wildgroei aan thuistesten'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden