Riskante operatie na miskraam komt te vaak voor

Het aantal curettages moet drastisch omlaag, zeggen onderzoekers van het AMC. De operatie na een miskraam zorgt voor baarmoederverklevingen en vroeggeboorte bij een volgende zwangerschap.

'Bij extreme vroeggeboortes zien we het verband met een curettage het sterkst' Beeld anp
'Bij extreme vroeggeboortes zien we het verband met een curettage het sterkst'Beeld anp

De meeste vrouwen willen geen weken rondlopen met een miskraam. Maar standaard een curettage uitvoeren - zoals in de helft van de Nederlandse ziekenhuizen gebeurt - is risicovol, zeggen promovendi Marianne Verschoor en Marike Lemmers van het AMC. Hun advies: geef het lichaam de kans om zelf de baarmoeder te legen of versnel dit met medicatie.

Van de 20.000 vrouwen per jaar met een miskraam in de eerste drie maanden krijgt nu 50 procent een curettage: het operatief leegschrapen of leegzuigen van de baarmoeder. "Dat moet minstens naar een kwart," stelt Verschoor.

Te vroeg geboren
De ingreep zorgt bij een vijfde van de vrouwen voor verklevingen. Die kunnen het lastig maken om opnieuw zwanger te worden. Bovendien - zo ontdekten de Amsterdamse wetenschappers - is de kans dat bij een volgende zwangerschap een kind te vroeg geboren wordt verhoogd.

In plaats van 6 procent is dat 9 procent, vertelt gynaecoloog in opleiding Lemmers. "Bij extreme vroeggeboortes zien we het verband met een curettage het sterkst."

De oorzaak is nog onduidelijk. Lemmers: "Het kan zijn dat de bevalling eerder op gang komt omdat de baarmoedermond is opgerekt tijdens de curettage. Maar het kan ook zijn dat het baarmoederslijmvlies is beschadigd. Zo kan het vruchtje niet goed nestelen of groeit het kindje slechter waarna de gynaecoloog moet besluiten het eerder te halen."

'Geen prettig idee'
De meest natuurlijke optie is afwachten tot het lichaam zelf het vruchtje en restweefsel opruimt. Bij de helft gebeurt dat binnen twee weken. Bij de andere helft kan het tot wel zes weken en in extreme gevallen zelfs maanden duren.

"Vrouwen vinden het geen prettig idee om zo lang met de resten van een zwangerschap rond te lopen," weet Lemmers. "Maar belangrijker: ze willen niet zo lang wachten voor ze weer opnieuw zwanger kunnen raken." Het medicijn misoprostol is er een gulden middenweg. De tabletten zorgen ervoor dat de baarmoeder samentrekt. De bijwerkingen zijn - zo stelt het onderzoek - zeer beperkt tot misselijkheid en diarree.

Verschillende protocollen
Vrouwen bij wie resten van het zwangerschapsweefsel gaan ontsteken of die kampen met buitensporig bloedverlies kunnen niet om een curettage heen. Maar dan heb je het over 500-1000 vrouwen per jaar, stelt Verschoor. Terwijl nu ruim 10.000 vrouwen zo'n operatie ondergaan. "Dat aantal kan dus drastisch omlaag."

Waarom ziekenhuizen toch nog zo vaak operatief verwijderen, wijten Lemmers en Verschoor aan de grote verschillen tussen protocollen. Navraag bij alle 96 Nederlandse ziekenhuizen toont dat er talloze werkwijzen zijn. Verschoor: "De een pleit voor een afwachtend beleid, de ander curetteert vrijwel meteen."

De onderzoekers pleiten voor één landelijke richtlijn. Te denken valt aan het Britse model: 2 weken afwachten (dan is bij de helft de miskraam opgeruimd), anders misoprostol toedienen en pas als dat niet werkt een curettage.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden