Update

'Risico's bewerkte wiet niet te overzien'

De jacht op hennepkwekers heeft tot gevolg dat steeds meer vervuilde wiet in omloop is. Kwekers bewerken onrijpe wiet met chemicaliën, zodat die alsnog hoogwaardig lijkt. De gezondheidsrisico's zijn niet te overzien.

© ANP Beeld
© ANP

Dat zeggen voorzitter Jan Goos van de Amsterdamse Bond van Cannabisdetaillisten (BCD) en August de Loor, die coffeeshophouders helpt vervuilde wiet te herkennen.

Stankoverlast
De overheid maakt, onder meer met de landelijke Taskforce Wietcriminaliteit, intensief jacht of hennepkwekers. De politie krijgt veel tips over kwekerijen vanwege stankoverlast. Om de pakkans te verkleinen, oogsten kwekers hun wiet steeds vaker voordat die rijp is en de bekende penetrante, weeïge geur begint te verspreiden.

In onvolgroeide hennep zijn de werkzame stoffen, THC met name, nog niet tot volle wasdom gekomen. Om dat te compenseren, bewerken de telers hun onrijpe wiet met chemicaliën. 'In Amsterdam wordt de laatste tijd veel van die met synthetische troep bewerkte wiet aangeboden,' zegt Goos. 'Eigenaars van bij ons aangesloten coffeeshops herkennen dergelijke troep meestal wel, maar dat geldt niet voor het illegale circuit en scooterjongetjes die aan je deur bezorgen.'

Herkenningstips
Adviseur De Loor en Goos hebben een lijst van tips opgesteld waarmee coffeeshophouders de met synthetische 'THC' vervuilde wiet kunnen herkennen. De Loor en Goos weten met welke testjes de chemicaliën zijn aan te tonen.

Behalve vervuilde wiet worden coffeeshophouders steeds vaker verzwaarde partijen aangeboden. De Loor geeft daarom ook tips om met allerhande troep verzwaarde wiet te herkennen.

Repressief drugsbeleid
Goos en De Loor zien vervuilde en verzwaarde wiet als symptomen van een repressief softdrugsbeleid dat veel meer ellende zal aanrichten. Zij vrezen dat Amsterdam zijn coffeeshops grotendeels verliest als het stadsbestuur zich niet fel keert tegen het kabinetsbeleid: van de 220 moeten er volgens hen 115 dicht omdat ze binnen 350 meter van een middelbare school liggen. Dat coffeeshops straks maximaal tweeduizend vaste klanten moeten registeren, zal meer onheil opleveren. (Paul Vugts)

Lees vandaag in Het Parool: Terug naar de criminaliteit

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden