'Riool is nieuwe melkkoe gemeente'

AMSTERDAM - Van de gemeentelijke woonlasten zijn de rioolrechten dit jaar het sterkst gestegen.Dat blijkt uit onderzoek van zowel Vereniging Eigen Huis (VEH) als het Centrum voor Onderzoek van de Economie van de Lagere Overheden (Coelo).

Volgens de berekeningen van de VEH, die zich baseert op gegevens van de gemeenten, bedraagt de gemiddelde stijging van de rioolheffing zeven procent ten opzichte van 2007. Het Coelo komt uit op zes procent. Dit instituut van de Rijksuniversiteit Groningen deed wetenschappelijk onderzoek naar alle lokale lasten in 2008.

Opvallend is dat volgens de gegevens van de belangenorganisatie voor huiseigenaren VEH in gemeenten met minstens honderdduizend inwoners gemiddeld dertien procent meer moet worden betaald.

''Het rioolrecht lijkt een nieuwe melkkoe van gemeenten,'' aldus VEH-woordvoerder Hans André de la Porte. Hij denkt dat ''vooral grotere gemeenten het riool als een nieuwe bron van inkomsten zien''.

Zowel het Coelo als de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) spreken dat tegen. ''De opbrengsten mogen niet hoger zijn dan de kosten voor het onderhoud van rioleringsvoorzieningen,'' aldus een onderzoekster van het centrum voor economisch onderzoek.

In het algemeen worden huiseigenaren andermaal ook hoog aangeslagen voor de onroerendezaakbelasting (OZB), vindt de Vereniging Eigen Huis. Volgens het onderzoek stijgt de OZB landelijk gemiddeld met 3,2 procent, terwijl het Coelo een stijging met 2,6 procent constateert.

In 2008 bedraagt de stijging van de totale gemeentelijke woonlasten voor meerpersoonshuishoudens gemiddeld 2,4 procent op landelijk niveau, blijkt uit beide onderzoeken. ''Dat is een heel klein beetje meer dan de inflatie van 2,25 procent,'' aldus de onderzoekster van het Coelo. (ANP)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden