PlusMijn Amsterdam

Rim Voorhaar: 'Ik ben best wel een fanaticus in fietsen'

In de rubriek Mijn Amsterdam vertelt elke week een (on)bekende Amsterdammer over zijn of haar favoriete plekken in de stad. Deze week: Rim Voorhaar.

Misha Melita
Rim Voorhaar: 'Onno en Appie van café Cook gingen het gesprek aan met hangjeugd uit de buurt' Beeld Tammy van Nerum
Rim Voorhaar: 'Onno en Appie van café Cook gingen het gesprek aan met hangjeugd uit de buurt'Beeld Tammy van Nerum

Eerste keer in Amsterdam

"Mijn eerste keer was in de wijk waar ik nu woon, want mijn oma woonde in De Baarsjes, in de Marco Polostraat. Iedereen kende elkaar. Mijn oma zei dan: 'Ga naar de bakker en haal een doorbakken panne, en zeg maar dat het voor tante Bep is.' Dan hoefde je niet meteen te betalen."

Café

"Mijn favoriet is Café Cook. Je zit er beschut en ze hebben een heerlijke keuken. Het is ook het eerste moderne café-restaurant dat het aandurfde in deze wijk, die in de jaren negentig een slechte naam had. Onno en Appie runnen het nu, en die hebben verantwoordelijkheid genomen voor de buurt. Hangjeugd bijvoorbeeld, daar gingen ze het gesprek mee aan."

Café Cook Beeld Tammy van Nerum
Café CookBeeld Tammy van Nerum

Favoriet vervoermiddel

"De fiets natuurlijk! Ik ben best wel een fanaticus in fietsen, vind het een prachtig fenomeen. De fiets staat voor vrijheid, je kunt gaan waar je wilt. Bij de Tagerijn, op het Balbaoplein, leren ze onder andere Turkse en Marokkaanse moeders fietsen. Geweldig! Die dames komen ineens veel verder in hun dagelijks leven."

Amsterdam voor kinderen

"Mijn zoon Ko is jarig op 8 september, de dag van de wielerronde van de Orteliusstraat die ook leuk is voor kinderen. Ik heb heb hem wel moeten beloven dat er dit jaar meer muziek zal zijn dan vorig jaar en dat we gaan dansen. Leef van André Hazes junior is zijn favoriet, dus ik moet ervoor zorgen dat dat wordt gedraaid."

Museum

"We waren laatst in het Rembrandthuis en dat was toch wel erg fantastisch. Ko was ook ontzettend onder de indruk. Ze lieten zien hoe ze vroeger verf maakten, dat was nog een hele klus. We mochten een zeefdruk maken. Ik kan het iedereen aanraden, ook volwassenen."

Rembrandthuis Beeld Tammy van Nerum
RembrandthuisBeeld Tammy van Nerum

Geheim adresje

"MidWest, op de Cabralstraat, een schoolgebouw omgebouwd tot werkplekken en een café. Het creatieve hart van De Baarsjes. Ze hebben ook een geweldige tuin. Er is een ruimte met grote muurtekeningen van Herman Brood, want zijn dochter heeft er op school gezeten. Als je het aardig vraagt, willen ze je dat best laten zien."

Restaurant

"Hotel de Goudfazant, in Noord, is een waanzinnige plek. Een van de eigenaren woont bij ons in de buurt. Zij waren de eersten die in een oude garage gingen zitten, echte trendsetters."

Hotel de Goudfazant Beeld Tammy van Nerum
Hotel de GoudfazantBeeld Tammy van Nerum

Mooiste park

"Rembrandtpark. In omvang schijnt dat groter te zijn dan het Vondelpark. Het had een tijd een slechte naam, maar dat is over: deze zomer werd er fanatiek gebarbecued. De speelvoorzieningen mogen beter; veel van die speelveldjes zijn meer hondenstrontveldjes geworden."

Favoriete winkel

"Hoogstins, de boekhandel op de Kinkerstraat. Je moet vragen naar Wies, die weet alles en heeft altijd een goed advies."

Mijn buurt

"De Baarsjes, en dan de Orteliusstraat. Een straat met de allure van een laan, want hij is ontzettend lang en heeft bomen. Toen ik voor mijn studie in die buurt ging wonen, was het Mercatorplein zo'n beetje dichtgetimmerd, er waren schietpartijen en drugsoverlast. Nu is het misschien wel de hipste wijk van de stad. Heel grappig om die verandering te zien."

Mooiste plein

"Balboaplein, het voetbalpleintje van Amsterdam. Ik geloof erg in sport. Niet in winnen of verliezen, maar in wat het met mensen doet. Iedereen is gelijk, ook op het Balbao­plein. Laat maar zien wat je kunt. Ik ben niet religieus, ik zeg altijd: God is rond, en dat kan een wiel of een bal zijn. Het brengt mensen in beweging."

Balboaplein Beeld Tammy van Nerum
BalboapleinBeeld Tammy van Nerum

Favoriete Amsterdammer

"Eberhard van der Laan was mijn favoriete Amsterdammer, en hij woonde ook lang in De Baarsjes. Ik vind zijn uitspraak 'zorg goed voor de stad en voor elkaar' heel mooi. Zijn opvolger, Femke Halsema, zou zomaar eens mijn volgende favoriete Amsterdammer kunnen worden. Ik vind het superknap hoe ze het oppakt."

De stad ontvluchten

"Deze zomer heb ik kennisgemaakt met de Sloterplas, toen mijn zoon daar een zeilkamp deed. Het is heerlijk daar."

Ik voel me Amsterdammer, omdat

"Ik woon nu langer in Amsterdam dan ik in het Gooi heb gewoond. Het Amsterdammerschap kreeg ik mee van mijn oma en mijn vader, mijn vrouw is Amsterdamse, we hebben een caravan op Camping Bakkum, nou, Amsterdamser kan het niet."

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden