Europride

Rik van de Westelaken: 'Met Gay Pride is Amsterdam op z'n best'

Tijdens de EuroPride spreekt Het Parool elke dag een Amsterdamse lhbt'er over de Amsterdamse gayscene, tolerantie en hun persoonlijke ervaringen tijdens de Gay Pride. Vandaag: vertrekkend NOS-presentator Rik van de Westelaken.

Josien Wolthuizen
Rik van de Westelaken Beeld anp
Rik van de WestelakenBeeld anp

Wanneer was jouw eerste Gay Pride en hoe beleefde je die?
"Dat was ergens halverwege de jaren negentig. Ik was net uit Leiden naar Amsterdam verhuisd en door mijn stage bij AT5 had ik de stad een beetje leren kennen. De botenparade vond ik fantastisch, maar ik had ook gemengde gevoelens. Ik was nog niet helemaal oké met mijn geaardheid en was veel bezig met wat anderen van mij dachten. En dan komen er allerlei boten voorbij met mannen in leren broekjes en blote basten met wie je je niet verwant voelt en die geen rolmodel voor je zijn. Dan zit je daar toch met een soort buikpijn en de gedachte 'zo ben ik niet'. Gelukkig heb ik het in de jaren daarna veel beter kunnen plaatsen en geniet ik juist van het feit dat mannen met leren broeken en blote basten er ook bij kunnen horen. De Gay Pride is vieren dat je mag zijn wie je bent."

Sta je zelf ook op een boot?
"Dat heb ik één keer gedaan, maar dat vond ik geen succes. Ik heb liever dat ik kan gaan en staan waar ik wil. Ik moest ook ontzettend naar de wc, maar dat kon alleen in een heel klein tankje. Stond ik daar, achterop de boot met mijn lijf tegen een slang aangeduwd. Iemand maakte er ook nog een foto van. Daarom huren we sinds een paar jaar met een grote groep vrienden een bootje dat we in de Prinsengracht langs de kant leggen om de parade te bekijken. Het is een feest om iedereen los te zien gaan en te zien dansen."

Wie zou jij graag eens uitnodigen voor de Canal Parade?
"Lastige vraag. Niet echt één specifiek persoon, eigenlijk. Maar er zijn nog zoveel mensen die homoseksualiteit ingewikkeld vinden en niet begrijpen wat het is om in een vrije samenleving te leven waar je kunt zijn wie je bent. Die zou ik willen laten zien wat vrijheid is en dat het niet bedreigend is dat andere mensen gelukkig zijn met wie ze willen zijn."

Sommigen zijn van mening dat de Canal Parade een heterofeestje is geworden. Wat vind jij daarvan?
"Dat vind ik een enorme non-discussie. Laten we blij zijn dat mensen op een positieve manier geïnteresseerd zijn in homoseksualiteit. Amsterdam is tijdens deze dagen op z'n best."

Is Amsterdam net zo homotolerant als - laten we zeggen - vijf jaar geleden?
"Twee maanden geleden ben ik voor het eerst in twintig jaar uitgescholden om mijn geaardheid. Ik liep door het centrum toen er jongens op een scooter voorbijreden die 'vieze homo' riepen. Daar schrok ik enorm van. Politieagenten die ik heb gesproken, vertellen ook dat ze er alert op zijn. Altijd als het goed gaat in de samenleving is de tolerantie heel hoog, maar als het minder gaat, komen homoseksuelen toch weer onder druk te staan."

Ga je door de recente gebeurtenissen zoals bijvoorbeeld in Orlando met een ander gevoel naar de Canal Parade?
"Ik wil daar helemaal niet zo mee bezig zijn. Het is een rare tijd waarin bijna elke dag ergens een aanslag wordt gepleegd. Juist na zo'n tragedie als in Orlando ben ik blij om te zien dat er zo'n tocht als de Pride Walk afgelopen zaterdag door de stad trekt en dat het zonder incidenten verloopt."

Heb je nog tips voor mensen die naar de Gay Pride gaan?
"Koop vooral geen kaarten en kijk waar het leuk is. Er zijn zoveel feestjes op straat dat het zonde is om ergens binnen te staan. Go with the flow."

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden