Rijper dolgelukkig met 'zijn' koopzondag

Vanaf 1 januari kunnen de winkels in Amsterdam-Noord op zondag de strijd aangaan met het centrum. Foto ANP

Supermarktuitbater Huub Rijper van het Buikslotermeerplein is een gelukkig mens. Vanaf 1 januari mag in Amsterdam-Noord op zondag worden gewinkeld. Rijpers strijd is gewonnen.

Begin november gooide hij de knuppel in het hoenderhok en opende op zondag zijn deuren. Met lede ogen had Huub Rijper (43) al tijden moeten aanzien hoe de vaste klanten van zijn C1000 op het Buikslotermeerplein op zondag in de rij stonden voor de kassa van concurrent Albert Heijn, vlak bij de Stopera. "Ik werk al dertig jaar hier in Noord, dus ik ken de gezichten."

Op zijn dertiende vulde hij al de schappen in de Centra van zijn vader. "En nee, ik heb nooit wat anders gewild. Al heb ik nog wel eens een intensieve beroepentest laten doen. De uitkomst? Blijf maar doen wat je doet, daar ben je het beste in." Zijn broer runt ook een C1000, in Reigersbos. "We komen uit een echte supermarktfamilie."

Dus gaat de winkel aan het Buikslotermeerplein hem aan het hart. "Er komen hier mensen winkelen, die ik al als jongetje kende. Mijn huidige bedrijfsleider begon op de afdeling lege flessen, de man van de groenten werkte al bij mijn vader."

En dat moest ook, vond Rijper, op zondag kunnen. Zeker om de concurrentie met het centrum en andere kleine zaakjes aan te kunnen. "Want het gaat niet alleen om de supermarkten, maar ook om de winkeltjes op stations en bij benzinepompen."

Tijd dus om de volgens hem volstrekt verouderde Winkeltijdensluitingswet aan te vechten. "In steden als Almere en Den Haag hebben ze dat al veel langer begrepen. Daar is alles op zondag open en zowel de kleine als de grote middenstander profiteert daarvan. Alleen al in Almere is de omzet met twaalf tot vijftien procent gestegen.

Dat verscheidene collega's morren over die zondagsopening, wuift Rijper weg. Iedereen met een gezonde visie op de toekomst, gelooft hij, kan er alleen maar van profiteren. Dus bedacht hij een list en vroeg voor elke zondag een ontheffing aan op grond van een 'feestdag': variërend van de Franse Grootmoederdag tot de Chinese Dag van het Kind. Een creatieve vondst. "Maar niet van mezelf," bekent hij. Hij heeft het idee 'een beetje gegapt', uit Zuidoost. "Daar deden ze het bijvoorbeeld bij de Ikea al. Ik heb dat bij het stadsdeel aangekaart en gezegd dat, als ik niet open mocht, ik juridische stappen zou ondernemen tegen zaken als Villa Arena, die ook met houtje-touwtjevergunningen open gingen."

Deze zondag hoeft hij geen feestdag te verzinnen. De kerst staat voor de deur. De winkels zijn open. Op de vloer van de C1000 is het een drukte van je welste. Een oudere dame: "Sinds ik hier op zondag kan winkelen, nemen mijn kinderen me hier mee naar toe. De rest van de week hebben ze het te druk en alleen is het me te zwaar geworden. Nu doen we op zondag samen boodschappen doen en eten we 's avonds gezellig met z'n allen."

Voor een buurvrouw is zondag-shoppen eigenlijk tegen haar principes. Maar ja, nu was er even een noodgevalletje en is ze toch wel blij.

Op het kantoortje van Rijper rinkelt de interne telefoon. "Ja? Wat? Die notenkraker van Sorbo? Oké, ik kom straks beneden." Zelfs zo'n klein detail, vindt Rijper, mag hem niet ontgaan. "Deze branche heet immers niet voor niets detailhandel."

In die handel is er in de dertig jaar van zijn supermarktbestaan het nodige veranderd. "Er zijn mensen die je eraan herinneren hoe er vroeger is gestreden voor betere werktijden voor winkelpersoneel, maar er is niet alleen meer concurrentie, men is ook een stuk flexibeler geworden. De één wil op zondag liever werken en op een andere dag vrij, en zo zijn er legio mogelijkheden.

"Het zou me niet verbazen als winkeliers, over een paar jaar, zelf de dagen gaan bepalen waarop ze open en dicht zijn." Wat hem zelf wel aanstaat aan de zondagsopening, behalve de omzet? "Dat je het minder druk hebt met de bevoorrading en, waar niet iedereen bij stilstaat, dat je mobiel veel minder afgaat. Dat is heerlijk." (CORRIE VERKERK)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden