Rijkswaterstaat mag roeken niet verjagen

Rijkswaterstaat mag niet beginnen met het verjagen van een roekenkolonie in het Gelderse Eefde. Eerst moet er een geldig bestemmingsplan zijn. De gemeenteraad van Lochem, waar Eefde bij hoort, heeft het college opgedragen op de rem trappen. Rijkswaterstaat beraadt zich op de situatie, meldde een woordvoerder dinsdag.

Roekenkolonie Beeld anp
RoekenkolonieBeeld anp

De kolonie van de beschermde kraai-achtigen moet wijken voor de bouw van een tweede sluis bij het sluizencomplex bij Eefde. De dienst wilde deze week beginnen met verjagen van roeken. Maar de raad is unaniem van mening dat dat niet mag zolang er geen aangepast bestemmingsplan is.

Het plan was om de roeken deze week met geluidsboxen te verleiden om naar een plek 500 meter verderop te verhuizen. Een bosje waarin de vogels nu huizen moet gekapt worden voor de bouw van de nieuwe sluiskolk. De verhuizing moet plaatshebben voor het broedseizoen begint.

Voor de uitbreiding van het sluizencomplex stelde het ministerie van Infrastructuur vorig jaar 69 miljoen euro beschikbaar. De uitbreiding is naar verwachting tussen 2018 en 2020 klaar.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden