Rijkste Nederlanders nog een stukje rijker geworden

Het gaat goed met de allerrijksten in Nederland, blijkt uit de nieuwste editie van de Quote 500, waarin het tijdschrift Quote vermogens van de rijkste Nederlanders schat.

null Beeld anp
Beeld anp

Ons land heeft er dit jaar vier nieuwe miljardairs bijgekregen en de vijfhonderd rijkste Nederlanders zagen hun gezamenlijk vermogen voor het eerst sinds de financiële crisis weer met meer dan 10 procent toenemen.

Uitzendmagnaat
Frits Goldschmeding, de oprichter van uitzendbureau Randstad, eindigde net als vorig jaar als hoogste op de lijst. Zijn vermogen groeide flink, van 3,2 miljard euro naar 4,7 miljard. Nummer twee blijft investeerder Dik Wessels, met inmiddels 3 miljard euro. De derde plek wordt wederom ingenomen door mediamagnaat John de Mol, met nu 2,5 miljard euro.
Bij elkaar zijn de vijfhonderd rijkste Nederlanders goed voor een slordige 91,9 miljard euro. De nieuwe miljardairs zijn onder meer grootindustrieel Wim van der Leegte en biermagnaat Dik Hoyer.

Andere bekende Nederlanders in de Quote 500 zijn Joop van den Ende (nummer 7 met 1,5 miljard euro), voormalig LPF-minister Herman Heinsbroek (220 miljoen euro), DJ Tiësto (83 miljoen), oud-premier Ruud Lubbers (64 miljoen) en voetballers Dennis Bergkamp en Ruud van Nistelrooij (beiden 45 miljoen).

Hekkensluiter op de rijkenlijst is voormalig ABN AMRO-topman Rijkman Groenink. Zakenblad Quote schat zijn vermogen op 41 miljoen euro. Zelf zegt de ex-topbankier overigens helemaal niet zoveel geld te bezitten. Volgens Quote moest hij lachen toen het blad hem feliciteerde met zijn entree op de lijst.

Het grote geld zit over de grens
Charlene de Carvalho, dochter van wijlen biermagnaat Freddy Heineken, blijft de rijkste Nederlander in het buitenland. Haar vermogen bedraagt volgens Quote nu 9,6 miljard euro. Ze werd eerder ook wel aangemerkt als rijkste Nederlander, maar omdat ze in het Verenigd Koninkrijk woont verplaatste Quote haar vorig jaar naar de buitenlandlijst.

Niet alle superrijken kregen er afgelopen jaar meer geld bij. Wijnand Pon van autobedrijf Pon, dat recent veel in het nieuws kwam als importeur van Volkswagen, zag zijn vermogen juist met een kleine 6 procent slinken tot 1,7 miljard euro. Hij daalde daarom ook van plek vier op de lijst naar plek vijf. Nummer vier is nu zakenman en kunstmecenas Hans Melchers, met 2 miljard euro.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden