Rijksrecherche onderzoekt lekken nieuwe burgemeester

De Rijksrecherche gaat in opdracht van het Openbaar Ministerie strafrechtelijk onderzoek doen naar lekken van informatie uit de vertrouwens­commissie voor de ­benoeming van de nieuwe burgemeester in Amsterdam.

null Beeld anp
Beeld anp

Het politieonderzoek heeft afgelopen weken 'voldoende aanknopingspunten' opgeleverd, laat een woordvoerder van het Openbaar Ministrie weten.
De Rijksrecherche heeft de taak vermeend strafbaar gedrag binnen de overheid te onderzoeken. Het doorspelen van informatie uit de vertrouwenscommissie valt hieronder.

Johnas van Lammeren, raadslid van Partij voor de Dieren en voorzitter van deze commissie, heeft op 3 mei aangifte gedaan. Aanleiding was een stuk in De Telegraaf over de manier waarop de vertrouwenscommissie van de gemeenteraad te werk gaat; de leden horen bijvoorbeeld pas kort voor een bijeenkomst waar zij naartoe moeten gaan.

In het onderzoek worden ook publicaties meegenomen uit Het Parool en De Telegraaf van dinsdag. Die gingen over de verdeeldheid binnen de vertrouwenscommissie. Een aantal leden wil kandidaat Carolien Gehrels voordragen als nieuwe burgemeester, andere gaan voor Femke Halsema.

Afluisteren
Eerder deze maand kwam naar buiten dat het Openbaar Ministerie een journalist van het Brabants Dagblad had afgeluisterd in een onderzoek naar een lek bij de benoeming van de burgemeester van Den Bosch. De verslaggever beschreef tot in detail hoe deze benoeming tot stand kwam.

Verdeeld over twee rondes hebben in Amsterdam 114 kandidaten gesolliciteerd. Commissaris van de Koning Johan Remkes selecteert kandidaten in overleg met de vertrouwenscommissie, waarna de gemeenteraad de nieuwe burgemeester aanbeveelt. De benoeming moet voor het zomer reces gebeuren.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden