Rijksmuseum zal scholieren met 'open armen' ontvangen

Alle scholieren zouden tijdens hun leerplichtige jaren minimaal een keer op schoolreisje moeten naar het Rijksmuseum, zeggen de formerende partijen. Rijksmuseumdirecteur Taco Dibbits is enthousiast.

Het Rijksmuseum Beeld anp
Het RijksmuseumBeeld anp

Ook de Tweede Kamer in Den Haag moet bezocht worden, vinden VVD, CDA, D66 en ChristenUnie, die onderhandelen over een nieuw kabinet. Haagse bronnen bevestigen berichtgeving hierover door De Telegraaf.

Het bezoek aan het museum en het parlement wordt in het regeerakkoord niet verplicht gesteld, zeggen ingewijden. Om dat te verankeren, moet eerst nieuw beleid worden gemaakt. "We willen het ook niet verplichten, want dan zou er een sanctie op staan. Dat willen we niet. We willen het stimuleren," zegt een bron dichtbij de onderhandelaars.

Taco Dibbits
Het plan van beoogd kabinet-Rutte III komt voort uit de verkiezingscampagne, waar de Nederlandse identiteit een thema was. Al eerder werd bekend dat scholieren het Wilhelmus moeten gaan leren.

Rijksmuseumdirecteur Taco Dibbits ontvangt de scholieren met "open armen", zegt hij in een reactie.

"Dit zou echt fantastisch zijn. Het is een droom, die ik in 2008 heb uitgesproken, die werkelijkheid wordt. Ieder kind heeft recht op kunst. In Nederland dreigt dit in het onderwijs tussen de wal en het schip te vallen, terwijl het een belangrijk onderdeel is van de beschaving."

PO Raad
Het Rijksmuseum verwelkomde vorig jaar zo'n 150.000 scholieren en daar kunnen volgens Dibbits nog makkelijk 100.000 bij. "In het museum is naast De Nachtwacht zoveel te zien, het is zo'n groot gebouw. Dat gaat prima."

Volgens de directeur geeft het Rijks bovendien een goed beeld van de kunst en geschiedenis van Nederland.

De PO Raad, de koepelorganisatie van basisscholen, vraagt zich af of de bezoekjes aan het Rijks en de Tweede Kamer vastgelegd worden in het curriculum. "Dan zou het wél verplicht worden," stelt een woordvoerder.

Maar de vraag is dan ook: wie de excursies moet betalen. "Als een school uit Zuid-Limburg moet zorgen dat alle leerlingen naar Amsterdam gaan en ze moeten dat zelf betalen, dan speelt het nieuwe kabinet Sinterklaas met geld van de scholen."

Volg alles over de formatie in ons blog.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden