'Rijksmuseum stuurde aan op ongeluk fietstunnel'

De spanningen rond de fietstunnel onder het Rijksmuseum liepen dit voorjaar zo hoog op dat wethouder Eric Wiebes vreesde dat het museum aanstuurde op een ongeluk. Wiebes zocht steun bij minister Jet Bussemaker (Cultuur) in zijn conflict met museumdirecteur Wim Pijbes.

Bas Soetenhorst en Elisa Hermanides
null Beeld anp
Beeld anp

Wiebes vreesde dat het Rijks na de opening van de passage op 13 mei zou aansturen op een ongeluk tussen voetgangers en fietsers, om te bewijzen dat het onveilig was. Dit blijkt uit een reconstructie morgen in Het Parool. Bussemaker stond sympathiek tegenover heropening van de fietstunnel, maar wilde buiten de ruzie blijven.

De eerste weken na de heropening van de passage weigerde Pijbes het 'wachtrijmanagement' voor zijn museumbezoekers op zich te nemen. Wiebes had ook te kampen met verzet van stadsdeel Zuid, dat de passage moest vrijgeven voor fietsers.

De stadsdeelbestuurders, die ongelukken vreesden, keerden zich tegen de opening van de passage, hoewel de gemeenteraad had bepaald dat dit moest gebeuren. Begin mei liet Wiebes juristen uitzoeken hoe hij het stadsdeel kon overrulen. Er werd een noodmaatregel voorbereid om een fietsverbod van Zuid in zestig minuten buiten werking te kunnen stellen.

In de wetenschap dat Wiebes de opening hoe dan ook zou afdwingen, gaf het stadsdeel zijn verzet op. Het nooddecreet, in de wandelgangen van het stadhuis een 'staatsgreep' genoemd, bleef ongebruikt.

Morgen (21-12) in Het Parool: Het fietsende plebs versus de elite van Wim Pijbes

undefined

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden